Οι περισσότεροι εκ των διεθνών επενδυτών προβλέπουν ότι έτσι όπως εξελίσσεται η κατάσταση στη Ευρώπη, τουλάχιστον ένα κράτος θα εγκαταλείψει το ευρώ.
Επίσης, θεωρούν, ότι μία ισχυρότερη δημοσιονομική ένωση ή μία μικρότερη ενωμένη νομισματική ζώνη αποτελούν την καλύτερη λύση στην αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην περιοχή.
Τα παραπάνω αποτυπώθηκαν στην τετραμηνιαία παγκόσμια δημοσκόπηση του Bloomberg.
Την στιγμή δηλαδή, που οι ευρωπαίοι ηγέτες σφυρηλατούν την πέμπτη «συνολική» λύση για την Ευρώπη μέσα σε 19 μήνες, σχεδόν οι μισοί εκ των ερωτηθέντων-στη δημοσκόπηση που διενεργήθηκε στις 5 και 6 Δεκεμβρίου- θεωρούν ότι μία ή περισσότερες χώρες θα εγκαταλείψουν την Ευρωζώνη μέσα σε ένα χρόνο.
Παράλληλα, σχεδόν το ένα τρίτο πιστεύει ότι θα εγκαταλείψει το ευρώ ακόμα μια χώρα μέχρι το τέλος του 2016.
Επίσης, το 37% λέει πως η δημοσιονομική ένωση αποτελεί το καλύτερο φάρμακο για την τρέχουσα κρίση, ενώ το 24% δηλώνει ότι οι συμμετοχή στο ευρώ θα πρέπει να συρρικνωθεί.
Η δημοσκόπηση στην οποία συμμετείχαν 1.097 επενδυτές, έμποροι και αναλύτες, οι οποίοι είναι συνδρομητές του Bloomberg, αντικατοπτρίζει την πίεση που έχουν οι ευρωπαίοι ηγέτες ενόψει της συνάντησης στις Βρυξέλλες, όπου θα εξεταστεί η επιβολή αυστηρότερων κανόνων στους προϋπολογισμούς των κρατών.
Μια σύνοδος που θα γίνει υπό την πίεση της απειλής υποβάθμισης των 15 κρατών του ευρώ από την S&P.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκαλεί το γεγονός, ότι υπήρξε σχεδόν ομοφωνία μεταξύ των ερωτηθέντων για το αν θα χρεοκοπήσει η Ελλάδα- όπως και σε προηγούμενες έρευνες- ενώ τα ποσοστά για μία ενδεχόμενη χρεοκοπία της Πορτογαλίας αυξηθήκαν από το 56% στο 63%.
Το ένα τρίτο προέβλεψε πως η Ιρλανδία δεν θα είναι σε θέση να τηρήσει τις υποχρεώσεις της, το οποίο αποτελεί και το χαμηλότερο ποσοστό από τον Ιούνιο του 2010. Το 9% θεωρεί ότι η Γαλλία μπορεί να χρεοκοπήσει, ενώ μόλις το 4% πιστεύει ότι υπάρχει περίπτωση χρεοκοπίας του Ηνωμένου Βασιλείου.
Επισημαίνεται, πως πάνω από τα τέσσερα πέμπτα των επενδυτών βλέπουν να χειροτερεύει η οικονομική κατάσταση στην Ευρωζώνη, ενώ σχεδόν λίγο πάνω από τους μισούς δηλώνουν ότι σχεδιάζουν να απεμπλακούν από την έκθεσή τους στο ευρώ και την κρίση χρέους της περιοχής μέσα στους επόμενους έξι μήνες.
H Deutsche Bank, η Goldman Sachs και η Citigroup κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς η Ευρωζώνη βιώνει και δεύτερη φάση ύφεσης μέσα σε τρία χρόνια λόγω της κρίσης χρέους που υπονομεύει την εμπιστοσύνη των επενδυτών και αναγκάζει τις κυβερνήσεις να μειώνουν τους προϋπολογισμούς τους.
Τέλος, το 53% των ερωτηθέντων θεωρεί την Ευρωπαϊκή Ένωση ως την χειρότερη επενδυτική επιλογή για τον επόμενο χρόνο.
bloomberg
ΠΗΓΗ: antinews.gr