Δευτέρα 25 Απριλίου 2011

Πήρε την ελληνική υπηκοότητα ο Σταύρος Λάλας


Επιτέλους και μία ευχάριστη είδηση, μέσα στην μαυρίλα η οποία δείχνει να έχει πλακώσει την χώρα μας τις τελευταίες ημέρες. Ο Σταύρος Λάλας, ο άνθρωπος ο οποίος πέρασε τόσα χρόνια στην φυλακή, επειδή επιχείρησε να βοηθήσει την χώρα μας, πήρε την ελληνική υπηκοότητα, την προηγούμενη εβδομάδα, ανήμερα την Μεγάλη Δευτέρα.

Βέβαια, το να “ πανηγυρίζουμε” για τα αυτονόητα, είναι χαρακτηριστικό του τρόπου με τον οποίο βαίνουν τα πράγματα στην χώρα μας, αλλά όπως είπαμε καλό είναι να έχουμε και καμία ευχάριστη είδηση.
Θα πρέπει όμως να σημειώσουμε ότι η “ αναστολή” της ποινής του Σταύρου Λάλα, από τις αμερικάνικες φυλακές, έληξε τον περασμένο Ιούνιο. Ο ελληνικός λοιπόν γραφειοκρατικός μηχανισμός, χρειάστηκε έναν περίπου χρόνο για να δώσει την ελληνική υπηκοότητα σε έναν άνθρωπο που θυσίασε τόσα για την χώρα μας, την ίδια στιγμή που μοιράζει απλόχερα “ ιθαγένειες” δεξιά και αριστερά. Και ένας χρόνος, υπό την πίεση χιλιάδων Ελλήνων οι οποίοι κινητοποιήθηκαν για να βοηθήσουν, με όποιον τρόπο μπορούσαν τον Σταύρο Λάλα, σε κάθε επίπεδο.
Ο “ ΕΚ” ήταν από τους πρώτους που κινητοποιήθηκαν για την στήριξη του Σταύρου Λάλα, όχι μόνο ενημερώνοντας το κοινό με συνέντευξη, του μεγάλου αυτού Έλληνα πατριώτη, αλλά τιμώντας τον και στην 1η γιορτή του περιοδικού Patria αλλά και στηρίζοντας τις διάφορες προσπάθειες αλληλεγγύης υπέρ του, από όπου και αν προέρχονταν, αλλά και δίνοντας δημοσιότητα στο θέμα, το οποίο έφτασε μέχρι την Βουλή των Ελλήνων, με ερώτηση που υπέβαλλαν οι Θάνος Πλεύρης και Άδωνις Γεωργιάδης.
Όλα αυτά, ίσως βοήθησαν τον αργοκίνητο μηχανισμό του ελληνικού κράτους να λειτουργήσει. Ας ελπίσουμε ότι τώρα δεν θα αφήσει τον Στάυρο Λάλα εγκαταλελειμμένο, όταν είναι γνωστό ότι αντιμετωπίζει τεράστια οικογενειακά και οικονομικά προβλήματα. Το πραγματικά ενδιαφέρον της υπόθεσης όμως είναι το ότι για μία ακόμη φορά αποδείχθηκε ότι εάν οι Έλληνες πατριώτες κινητοποιηθούν μπορούν να πετύχουν πράγματα και να επιβάλλουν στο κράτος να πράξει τα δέοντα.

elkosmos.gr

“Σερβίς” πρόκλησης από τους Τούρκους!



Σε μια σοβαρότατη πρόκληση, εμπλέκοντας δυστυχώς και μικρά παιδιά, προχώρησε η Τουρκία τη δεύτερη μέρα του Πάσχα.
Στο τουρνουά Kids Festival, που διεξάγεται στην Άγκυρα με τη συμμετοχή νέων, οι τούρκοι διοργανωτές κάλεσαν παιδιά από τα κατεχόμενα της Κύπρου με τη σημαία του ψευδοκράτους να πάρουν μέρος στο άθλημα του βόλεϊ.
Η ελληνική αντίδραση ήταν άμεση και η Ομοσπονδία Πετοσφαίρισης σε συνεννόηση με τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού αποφάσισε να αποσύρει από τη συνέχεια της διοργάνωσης την ομάδα επίλεκτων κοριτσιών, που ταξίδεψε στην Άγκυρα για το Kids Festival.
Η επίλεκτη ελληνική ομάδα, που αναμένεται να επιστρέψει αύριο στην Αθήνα, αγωνίστηκε το πρωί κόντρα στην Ολλανδία και στη συνέχεια αποσύρθηκε από τους αγώνες μετά τις επαφές της αθλητικής ηγεσίας με την Πολιτεία.

http://www.newsbomb.gr

Γιουχάρισμα Ξενογιαννακοπούλου στο Ληξούρι!

Χτες το απόγευμα (Σάββατο 23/04/11) γιουχαρίστηκε η υπουργός Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου μαζί με την «επίλεκτη» παρέα της από Νομάρχες και στελέχη νυν και πρώην. Συγκεκριμένα το περιστατικό συνέβη στην πλατεία του Ληξουρίου και οι ατάκες περί λαμογιών και ξεπουλημένων έδιναν και έπαιρναν από …
τον απλό κόσμο και κατοίκους. Ούτε στα χωριά τους οι πολιτικοί πλέον δεν μπορούν να κυκλοφορήσουν άνετα…

Αναγνώστης

http://www.tsantiri.gr/

Στο σκοτάδι βρίσκονται 84.387 νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις!


Στοιχεία-σοκ αναφορικά με τις τεράστιες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οικογένειες και επιχειρηματίες στην εξόφληση των λογαριασμών της ΔΕΗ.
Το 2010 κόπηκε το ρεύμα σε 245.806 πελάτες της επιχείρησης. Για την ακρίβεια ήταν οι «εκτελεσθείσες εντολές», καθώς δεν εξοφλήθηκαν ποσά 273,6 εκατ. ευρώ. Από αυτούς κατάφεραν να πληρώσουν τα ποσά (164,7 εκατ. ευρώ) οι 161.419 κι έτσι να τους επανασυνδεθεί η παροχή ηλεκτροδότησης. Δεν μπόρεσαν να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους 84.387. Ο αντίστοιχος αριθμός για το 2009 ήταν 60.674, ήτοι αύξηση 39%.
Ανησυχητικά είναι και τα στοιχεία εκείνα που δείχνουν το σύνολο των ειδοποιητηρίων που έστειλε η ΔΕΗ στους καταναλωτές (οικιακούς κι εμπορικούς) για τακτοποίηση των οφειλών τους πριν τους «κόψει» το ρεύμα. Για όλο το 2010 ανήλθαν σε 1.156.373, ενώ το 2009 ήταν 1.104.703. Κατεγράφη αύξηση της τάξης του 4,6% και σε απόλυτα μεγέθη 51.670. Χρωστούσαν 1,6 δισ. ευρώ. Από το 1.156.373, στους 245.806 διακόπηκε η ηλεκτροδότηση κι επανασυνδέθηκε στους 161.419.
Οι οικογένειες και οι μικρομεσαίοι δυσκολεύονται όλο και περισσότερο στην έγκαιρη πληρωμή των λογαριασμών τους. Η οικονομική ύφεση που έχει φέρει τη μείωση των εισοδημάτων τους και τα δημοσιονομικά μέτρα που προκαλούν διόγκωση των δαπανών τους έχουν οδηγήσει, σύμφωνα με πηγές, περισσότερους από ένα εκατομμύριο καταναλωτές να καθυστερούν την εξόφληση των ποσών για την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας.
Πρόκειται περίπου για το 14% με 15% του συνόλου των πελατών μέσης και χαμηλής τάσης (5,8 εκατομμύρια). Ενας στους έξι μεταθέτουν την πληρωμή για το επόμενο τετράμηνο. Πάντως, σύμφωνα με τη ΔΕΗ, ο αριθμός εκείνων που αφήνουν για πάνω από έξι μήνες απλήρωτους τους λογαριασμούς είναι γύρω στους 120.000 με 122.000.
ΑΥΞΗΣΗ 39,5%
Οφειλές 741,5 εκατ. € στις 31.1.2011

Στις 31 Ιανουαρίου 2011 (δωδεκάμηνο) το σύνολο των οφειλών ανήλθε σε 741,5 εκατ. ευρώ (πελάτες υψηλής, μέσης και χαμηλής τάσης και Δημόσιο). Σε σχέση με τις 31 Ιανουαρίου 2010 είναι αυξημένο κατά 39,5%. Από το ποσό αυτό, τα 408,8 εκατ. ευρώ τα οφείλουν οι καταναλωτές χαμηλής τάσης (αύξηση 43,4%). Εκρηκτική (119,9%) είναι η άνοδος των οφειλών των πελατών της μέσης τάσης, μια και έφτασαν στα 89,7 εκατ. ευρώ. Οσο για το Δημόσιο, χρωστούσε στο τέλος του Ιανουαρίου του 2011 περίπου 99 εκατ. ευρώ, περισσότερα κατά 26,1%.
Τα τελευταία έξι χρόνια
Μόλις... 13 αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ

Ούτε μία, ούτε δύο, ούτε τρεις... αλλά 13 φορές έχουν αυξηθεί τα τιμολόγια της ΔΕΗ τα τελευταία έξι χρόνια. Από το 2005 οι κυβερνήσεις ενέκριναν αυξήσεις στις τιμές της κιλοβατώρας στο «όνομα» της απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, με αποτέλεσμα τα νοικοκυριά αλλά και οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες να γνωρίσουν τεράστια επιβάρυνση.
Οι τελευταίες αυξήσεις ισχύουν από την 1η Ιανουαρίου του 2011. Είναι κλιμακωτές αλλά περισσότεροι από 2,6 εκατ. χαμηλόμισθοι, συνταξιούχοι, ζευγάρια που «καίνε» μέχρι 800 κιλοβατώρες επιβαρύνονται με αύξηση 13%. Αλλοι 2,8 εκατ. πληρώνουν ακριβότερα μέχρι 4% το ρεύμα.
Το 2010 λόγω της δημοσιονομικής κατάστασης επιβλήθηκε αφενός φόρος ενέργειας και στο ρεύμα, ενώ άλλες δύο φορές έγινε αύξηση λόγω της αλλαγής των συντελεστών του ΦΠΑ. Το 2009 ετέθη σε ισχύ η ρήτρα καυσίμων, βάσει της οποίας οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος ανέβαιναν με την άνοδο των τιμών του πετρελαίου. Το 2008 εγκρίθηκε μεσοσταθμική αύξηση 7% σε όλα τα τιμολόγια. Και τον Ιούλιο γίνεται δεύτερη αύξηση οπότε κι απελευθερώθηκαν οι τιμές της υψηλής τάσης.
Το 2007 έγιναν τέσσερις αυξήσεις. Το πρώτο κύμα ήταν τον Απρίλιο με ανατιμήσεις 5% στα νυχτερινά τιμολόγια, 4% στα βιομηχανικά και 15% στις νέες συνδέσεις.
Το δεύτερο κύμα ήρθε τον Αύγουστο με αυξήσεις 2,6% σε όσους καταναλώνουν κάτω από 800 κιλοβατώρες και 3,8% σε εκείνους με υψηλότερη κατανάλωση. Τον Δεκέμβρη της ίδιας χρονιάς ανατιμήθηκαν μέχρι 8% τα οικιακά τιμολόγια ανάλογα με την κατανάλωση. Την ίδια χρονιά πάλι έγιναν αυξήσεις 6% και 8% στα εμπορικά και βιομηχανικά, αντίστοιχα. Το 2006 ανέβηκαν 4,8% οι τιμές της κιλοβατώρας για τους καταναλωτές.
Από τον Δεκέμβριο του 2010
Το Δημόσιο χρωστά στη ΔΕΗ... 99 εκατ. ευρώ

Δεν είναι, όμως, οι μικρομεσαίοι και οι οικογένειες που χρωστούν στη ΔΕΗ. Ενας από τους μεγάλους οφειλέτες της επιχείρησης είναι το Δημόσιο. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το «Εθνος», έχει απλήρωτους λογαριασμούς συνολικού ύψους 99 εκατ. ευρώ. Τα ποσά αυτά ήταν τον Δεκέμβριο του 2010.
Τον Ιανουάριο της ίδιας χρονιάς οι οφειλές ήταν 78,5 εκατ. ευρώ. Μέσα σε 12 μήνες αυξήθηκαν 26%.
Από τα 99 εκατ. ευρώ, τα περισσότερα, 45 εκατ. ευρώ, αντιστοιχούν στο υπουργείο Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων. Ακολουθούν με συνολικά 26 εκατ. ευρώ υπουργεία και άλλοι φορείς του Δημοσίου. Στα 12,1 εκατ. ευρώ είναι οι οφειλές των περιφερειών και αφορούν στον ηλεκτροφωτισμό των εθνικών οδών.
Στα 10,1 εκατ. ευρώ ανέρχονται τα χρέη των ΔΕΥΑ Κοζάνης και Πτολεμαΐδας, καθώς και του Συνδέσμου Υδρευσης Ζακύνθου. Ορισμένες από τις οφειλές αυτές είναι σε δικαστική διεκδίκηση από τη ΔΕΗ, ενώ σημειώνεται πως το ποσό των 99 εκατ. ευρώ είναι το 13% του συνόλου των χρεών προς την επιχείρηση ηλεκτρισμού.
Μοιάζει απίστευτο, αλλά είναι αληθινό... το Δημόσιο να χρωστά ουσιαστικά στο... Δημόσιο (ΔΕΗ). Ολα τα τελευταία χρόνια οι διοικήσεις της εταιρείας έχουν ζητήσει επανειλημμένως να βρεθεί λύση για τα οφειλόμενα ποσά, χωρίς ωστόσο να έχει γίνει τίποτα.
Παράλογο είναι επίσης η ΔΕΗ να κόβει το ρεύμα σε ανθρώπους οι οποίοι αποδεδειγμένα δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους αλλά στις υπηρεσίες του Δημοσίου να μην προβαίνει σε τέτοιες ενέργειες.

http://www.newscode.gr