Κυριακή 8 Μαΐου 2011

Το χρήμα ως χρέος - Money as Debt

Το χρήμα ως χρέος: ένα βίντεο για την κριτική του τραπεζικού συστήματος

Ο Paul Grignon είναι ένας Καναδός καλλιτέχνης, πρώην χίπις, που ασχολείται με τις γραφικές τέχνες και σκηνοθετεί ταινίες κινουμένων σχεδίων. Το 2006 έφτιαξε ένα μικρό βιντεάκι το Money as debt που έκανε θραύση στο διαδίκτυο όπου το είδαν εκατομμύρια θεατές.

Το θέμα του είναι το τραπεζικό σύστημα και η δημιουργία του χρήματος μέσα από την ιστορία. Με απλά παραδείγματα ο Paul Grignon εξηγεί παραστατικά πως η χρηματιστική και τραπεζική βιομηχανία, μέσω του μηχανισμού της δανειοδότησης, έχει καταφέρει να ελέγχει και να εκμεταλλεύεται την παγκόσμια οικονομία.

Παρόλες τις αμφιλεγόμενες πλευρές του, για τις οποίες δεν έχει λείψει η κριτική, το εν λόγω φίλμ είναι πολύ χρήσιμο για όσους αναρωτιούνται ποια είναι η προέλευση και η λειτουργία του χρήματος στη σύγχρονη οικονομία, ιδίως τώρα στον καιρό της κρίσης. Δείτε την τελευταία έκδοση του φιλμ, διαρκεί 47 λεπτά και είναι στα αγγλικά...






Το χρήμα να πάψει να είναι ιδιωτικό




Είναι καιρός να τελειώνουμε με τα παραμύθια.
Τη Δευτέρα, γίνεται στην Αθήνα Συνέδριο, από την Επιτροπή Λογιστικού Ελέγχου.
Οικονομολόγοι έχουν βγει στους δρόμους και κατακεραυνώνουν την ύπαρξη του χρέους και αναλύουν, με πολλούς τρόπους, το ποιος φταίει.
H ταινία Debtocracy (Χρεοκρατία) έχει γίνει best seller και σημείο αναφοράς για χιλιάδες ανθρώπους στην Ελλάδα. Υπογραφές ζητούνται για να γίνει λογιστικός έλεγχος του χρέους και πολλά σενάρια αναπτύσσονται για τη θεωρία του "επαχθούς χρέους".
Έχοντας μεγάλο σεβασμό στους ανθρώπους που αντιστέκονται στις πολιτικές της "κρίσης", δηλώνουμε πως έχουμε ριζική αντίθεση με τους συλλογισμούς τους.
ΚΑΝΕΙΣ, από όλους αυτούς δεν τολμά να πει την αλήθεια. ΚΑΝΕΙΣ δεν πάει στην καρδιά του προβλήματος.
Και ξεκινάμε την "αντίρρηση" μας , με ερωτήματα:
Πώς είναι δυνατόν να μην έχουμε χρέος, όταν το χρήμα είναι ιδιοκτησία μιας χούφτας τραπεζιτών;
Γιατί το χρήμα πρέπει να είναι ιδιοκτησία των τραπεζιτών;
Πώς είναι δυνατόν να ξεφύγουμε από τον φαύλο κύκλο του χρέους, όταν το παγκόσμιο χρέος είναι μεγαλύτερο από το παγκόσμιο ΑΕΠ;
Γιατί σιωπούν; Γιατί αποκρύπτουν; Γιατί δε λένε την αλήθεια;
Τι να την κάμουμε την είσοδο ή την έξοδο από το ευρώ, το ρούβλι ή το οποιοδήποτε άλλο νόμισμα, όταν το χρήμα, στην Ελλάδα και παγκοσμίως, παραμένει στα χέρια των τραπεζιτών;
Μία είναι η απάντηση , για όλα τα ερωτήματα:
Όσο το χρήμα είναι ιδιοκτησία ιδιωτών δεν υπάρχει λύση. ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ. Δεν υπάρχει ζωή και μέλλον.
Το χρήμα πρέπει να γίνει δημόσιο εργαλείο. Είναι μια κοινωνική σύμβαση και τίποτα περισσότερο. Μόνο που είναι μια "συμφωνία", που επιβλήθηκε άνωθεν και καλύπτεται από τη σιωπή "αριστερών" και "δεξιών" οικονομολόγων, πολιτικών και κομμάτων.
Και όταν κάποιοι, προτείνουν σαν λύση την "εθνικοποίηση" ή την "κρατικοποίηση" των τραπεζών, πάλι κρύβουν κάτι:
Ποιος και πώς θα διαχειρίζεται το χρήμα αυτών των τραπεζών; Το κόμμα; Η κυβέρνηση; Οι πεφωτισμένοι;
ΜΙΑ ΜΕΤΟΧΗ, ΜΗ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΙΜΗ, ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΠΟΥ ΤΥΠΩΝΕΙ ΤΟ ΧΡΗΜΑ, ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΟΛΙΤΗ. Αυτό είναι το πρόταγμα που δίνει οριστική και αμετάκλητη λύση στο πρόβλημα του χρέους , του χρήματος , της οικονομίας και ουσιαστικά της κοινωνίας των ανθρώπων.
Έτσι τελειώνουν οι πόλεμοι, οι έχθρες, η φτώχια και η ανισότητα. ΄Ετσι η τεχνολογία, η καινοτομία και η επινοητικότητα τίθενται στην υπηρεσία των πολλών. Έτσι το χρήμα χάνει την αξία του και  ο πολίτης έχει υπηρεσίες που προσφέρουν αξιοπρέπεια και ευτυχία.
Έτσι φτιάχνονται οι δημοκρατίες και ο λαός, σωστά εκπαιδευμένος , ασκεί εξουσία. Ή μάλλον καταργεί την εξουσία και φτιάχνει ιδανικές πολιτείες.
ΥΓ 1
Δείτε το βίντεο "το χρήμα ως χρέος".
ΥΓ2
Επίτηδες, στα κεφαλαία γράμματα, δεν αναφερθήκαμε στην Ελλάδα. Το αίτημα να γίνει παγκόσμιο πολιτικό κίνημα. Να πάει στην Ελλάδα, στην Κύπρο, στα κατεχόμενα, στη Ευρώπη, τη Γερμανία, στα Βαλκάνια, στις χώρες της Μεσογείου και παντού. Nα σμίξουμε, με αλληλοσεβασμό στις ιδιαιτερότητες και τις διαφορές μας, με κοινό στόχο και αίτημα την πραγματική δημοκρατία και την ουσιαστική διαχείριση της ζωής, από τους ίδιους τους πολίτες. Χωρίς αριστεροδεξιές, κομματικές, θρησκευτικές ή φυλετικές διαιρέσεις.
Έτσι αλλάζει ο κόσμος.
ΥΓ3
Ο Λίνκολν κέρδισε τον εμφύλιο, όταν έγινε ο πρώτος Πρόεδρος των ΗΠΑ που τύπωσε χρήμα (τα περίφημα greenbacks), χωρίς την άδεια των τραπεζιτών. Αυτός ήταν και ο λόγος που δολοφονήθηκε. Προσέξτε στο βίντεο που ακολουθεί, τι λέει ο Βίσμαρκ (δεν πιστεύουμε να τον θεωρεί κάποιος κομμουνιστή)
ΥΓ4
Ακόμα , δεν έχουμε γράψει τίποτα, για τη συνένοχη σιωπή και συγκάλυψη ΟΛΩΝ.
Τα θέλουμε όλα και τα θέλουμε τώρα.
Προκαλούμε σε διάλογο.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Γερμανοί γνώριζαν απο το 1865


(φοτό: αυλή αγροικίας. "επιστροφή στη γη και την τοπικότητα, που θα μας θρέψει". "Επιστροφή στις μικρές, αλλά πλούσιες, καθημερινές ανθρώπινες σχέσεις".)

http://www.ithacanet.gr

ΚΕΦΑΛΟΝΙΤΕΣ - ΣΔΟΕ : 1-0



Το πρωί, πήγαν δύο άτομα του ΣΔΟΕ, για έλεγχο σε επιχείρηση της ΒΙΠΕ Αργοστολίου.
Ο έλεγχος προχωρούσε κανονικά, όταν εμφανίστηκαν 4-5 άτομα του Εμποροεπαγγελματικού Συλλόγου, τα οποία ζήτησαν από το ΣΔΟΕ να αποχωρήσει και να σταματήσει τον έλεγχο...


Οι υπάλληλοι του ΣΔΟΕ πήραν τηλέφωνο την αστυνομία και ζήτησαν προστασία. Ήρθε ένα περιπολικό με τον διοικητή Ασφαλείας, αλλά στο μεταξύ είχαν μαζευτεί πάνω από 50 άτομα.
Οι πρώτοι αστυνομικοί ζήτησαν ενισχύσεις και κατεύθασε η ομάδα ΔΙΑΣ και ένα περιπολικό με τον διοικητή της Τροχαίας.
Στο μεταξύ, οι υπάλληλοι του ΣΔΟΕ πήραν στο υπουργείο τον κ. Λέκκα, Γ.Γ. του υπουργείου και όλοι τον άκουσαν να λέει στο τηλέφωνο:

"Δεν με ενδιαφέρει, αν θα φάτε ξύλο. Nα κάμετε έλεγχο".

Περίπου αυτά επανέλαβε στον επικεφαλής αστυνομικό και στον επιχειρηματία, από τον οποίο ζήτησε να απομακρύνει τους συγκεντρωθέντες. Το ίδιο αίτημα υπέβαλλε, τηλεφωνικά, προς τον επιχειρηματία και ο διοικητής της Αστυνομίας.
Φυσικά, οι εκκλήσεις του επιχειρηματία δεν εισακούστηκαν και ο κόσμος, επαγγελματίες από τις γύρω επιχειρήσεις άρχισαν να αγριεύουν.
Μπήκαν στα γραφεία της επιχείρησης, όπου ήταν οι υπάλληλοι του ΣΔΟΕ υπό την προστασία της αστυνομίας και άρχισαν να φωνάζουν και να χτυπάνε πόρτες , παράθυρα, κάνοντας φασαρία και απαιτώντας από το ΣΔΟΕ να φύγει.
Κάτω από αυτές τις συνθήκες, το ΣΔΟΕ αποχώρησε, με τη συνοδεία της αστυνομίας.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Επειδή το ithacanet.gr έχει βρεθεί σε ανάλογη περίπτωση, τον Ιανουάριο,  ενημερώνουμε τον πληθυσμό και τους κατοίκους της Κεφαλλονιάς, ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ θα εφαρμόσει το "Δόγμα του Σοκ" και τις επόμενες μέρες θα εξαπολύσει άπειρα κλιμάκια ελέγχου κατά των επιχειρήσεων της Κεφαλλονιάς.
Το Γενάρη, όταν μια ομάδα 50 ατόμων επέδωσε ψήφισμα συνέλευσης κεφαλλήνων πολιτών , με το οποίο δήλωναν πως οι εισπραχτικές υπηρεσίες "είναι ανεπιθύμητες, γιατί τα χρήματα του λαού δεν πάνε σε δημόσια αγαθά, αλλά για την εξόφληση των τοκογλύφων", η κυβέρνηση των τραπεζιτών εξαπέλυσε 20ημερη απόβαση ελεγκτικών συνεργείων, σε μια στιγμή που στην αγορά δεν κυκλοφορούσε τίποτα.
Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ εφαρμόζει τα διδάγματα των πολιτικών του "ΣΟΚ ΚΑΙ ΔΕΟΣ", υλοποιεί πραχτικές αντιποίνων, με μοναδικό στόχο να υποτάξει το φρόνημα και να εξουδετερώσει την αγανάκτηση.
Θυμίζει τις πραχτικές της κατοχής, όταν οι Γερμανοί έκαιγαν χωριά και εκτελούσαν ομήρους, επειδή κάποιοι "γρατσούνισαν" κάποιο γερμανό του στρατού κατοχής.

Είναι καιρός να πάρουμε τα μέτρα μας, ενάντια στην κατοχική κυβέρνηση και τις νεοταξικές μεθόδους της.

ΥΓ. Η "νέα τάξη πραγμάτων" δεν είναι και τόσο "νέα". Ο πρώτος που την οραματίστηκε ήταν ο Χίτλερ και τα διδάγματα του εφαρμόζονται σε όλο τον κόσμο. (Δείτε το πολύ διδακτικό βιβλίο της Ναόμι Κλάιν "Το Δόγμα του Σοκ").
Το ΠΑΣΟΚ και οι υποστηρικτές του είναι άξιοι συνεχιστές.

http://www.ithacanet.gr
http://thalamofilakas.blogspot.com

Ξεπέρασε κάθε όριο το θράσος των ελεγκτών λεωφορείων!

Τη Δευτέρα 18/4/2011 πραγματοποιήθηκε η ανακοινωμένη εβδομαδιαία Ανοιχτή Συνέλευση Κατοίκων Αγίας Παρασκευής. Εκείνη την ώρα συζητιόταν το κίνημα άρνησης πληρωμών ενάντια σε αυξήσεις των τιμών κάθε κοινωνικού αγαθού, μεταξύ αυτών και οι μετακινήσεις (ΜΜΜ). Για το συγκεκριμένο θέμα εδώ και μήνες, η Α.Σ.Κ.Α.Π. πραγματοποιεί παρεμβάσεις σε λεωφορεία και σταθμούς μετρό της περιοχής μας. Κατά τη διάρκεια της συνέλευσης, η οποία γινόταν στον δημόσιο χώρο της πλατείας Αγ.Ιωάννη, συνέβη το παρακάτω γεγονός, που είναι και η αιτία αυτής της ανακοίνωσης.

Λίγα μέτρα από το χώρο της συνέλευσης, κοντά στη στάση του λεωφορείου, έγινε αντιληπτό σε κάποιους από εμάς, ότι γίνεται επιβολή προστίμου σε 4 μαθητές και μαθήτριες από 2 ελεγκτές. Η αλληλεγγύη της συνέλευσης είναι δεδομένη, απέναντι σε όσες και όσους δεν έχουν να πληρώσουν ή επιλέγουν συνειδητά να αντισταθούν στο αυξημένο χαράτσι του εισιτηρίου. Αυτό που μέχρι τώρα όμως δεν είχαμε συναντήσει είναι η τακτική του εκβιασμού και της απειλής που πουλάνε οι ελεγκτές σε ανθρώπους  που τυχαίνουν πιο ευάλωτοι  στην εξουσία τους. Όταν άτομα της συνέλευσης πλησίασαν τους ελεγκτές για να διαμαρτυρηθούν και να υπερασπιστούν τους μαθητές που ήταν στα χέρια τους, ακολούθησαν διαπληκτισμοί με αυτούς, η μία εκ των οποίων, υποστήριζε με πάθος το ρόλο της και απειλούσε τους πάντες.
    Αρχικά στην μία από τις 2 κοπέλες είχε κρατηθεί παράνομα η αστυνομική της ταυτότητα. Η ένταση κορυφώθηκε όμως, όταν η άλλη κοπέλα μας ενημέρωσε ότι η συγκεκριμένη ελεγκτής είχε απαιτήσει και είχε τσεπώσει από την παρέα που δεν είχε χρήματα για ολόκληρο το πρόστιμο, το ποσό των 20 ευρώ ώστε να τους τη χαρίσει… Η ελεγκτής εν μέσω παράκρουσης κάλεσε την αστυνομία φωνάζοντας ότι δέχεται σωματική επίθεση(!) από 30 άτομα εκστομίζοντας ένα σωρό άλλες μυθοπλασίες. Επίσης για να αντιστρέψει το εις βάρος της κλίμα φώναζε δήθεν να της επιστραφεί το μπλοκάκι (για να μη χάσει την προμήθεια από τα πρόστιμα), που κάποιοι υποτίθεται της είχαν κάψει(!), και που ως δια μαγείας μόλις κατέφθασε η αστυνομία βρέθηκε στην τσάντα της! Από τις φωνές και τους διαπληκτισμούς περίοικοι και περαστικοί  συγκεντρώθηκαν στο σημείο και φώναζαν στους ελεγκτές να τα μαζεύουν και να φύγουν ως ανεπιθύμητοι.
Πέρα από κάθε λογική, η ελεγκτής επικαλώντας το ‘λειτούργημά’ της, ζήτησε από τους  αστυνομικούς  ( 2 περιπολικά και 2 μηχανές ΔΙΑΣ)  να πάρουν τα στοιχεία όλων των ατόμων που βρίσκονταν εκεί, για να τους ασκηθεί μήνυση. Από τον συγκεντρωμένο κόσμο (40 και πλέον άτομα) δηλώθηκε κατηγορηματικά πως δεν πρόκειται να γίνει κάτι τέτοιο, όπως και συνέβη. Τονίσαμε πως πρόκειται για μια αυθόρμητη πολιτική παρέμβαση αλληλεγγύης απέναντι στους εκβιασμούς και την καταστολή των ελεγκτών-κεφαλοκυνηγών, και ότι αν θέλουν να πάρουν κάποιον στο τμήμα αυτή θα είναι η ελεγκτής που έχει διαπράξει παράβαση καθήκοντος, κατάχρηση εξουσίας και απόπειρα παθητικής δωροδοκίας.                                                                 Στην πραγματικότητα αποδείχτηκε ότι, πέρα από τον κατασταλτικό τους ρόλο, τώρα παίζουν και ρόλο χωροφύλακα «που κάνει τα στραβά μάτια» αντί κάποιου ποσού.                                                                                                                              Τελικά οδηγήθηκαν στο Α.Τ. Αγίας Παρασκευής οι 2 ελεγκτές, μετά από απόφασή της κοπέλας που είχε δεχτεί τον έλεγχο ώστε να καταγραφεί το περιστατικό. Εκεί επιβεβαιώθηκαν και τα ψέματα αλλά και η μίζα της κρατικής λειτουργού. Στο αστυνομικό τμήμα συγκεντρώθηκαν ταυτόχρονα 30 περίπου άτομα δηλώνοντας την έμπρακτη συμπαράστασή τους, με σκοπό να διασφαλιστεί ότι  η παρέα των παιδιών δεν θα υποστεί καμία επίπτωση για το περιστατικό και πως θα αποχωρήσει μετά την καταγραφή του γεγονότος, μαζί με τον συγκεντρωμένο κόσμο, όπως και τελικά έγινε. Εξυπακούεται ότι δεν τέθηκε κανένα θέμα επιβολής προστίμου στους μαθητές και φυσικά τους επιστράφηκαν τα 20 ευρώ που τους είχε αποσπάσει η ελεγκτής.
     Οι ελεγκτές μπορεί να γλύτωσαν το αυτόφωρο αλλά δεν ήταν και αυτός ο σκοπός της κινητοποίησης μας. Στόχος ήταν να δωθεί μια άμεση απάντηση απέναντι στην τρομοκρατία που ασκούν καθημερινά μέσα στα ΜΜΜ , να καταδειχθεί ο εισπρακτορικός ρόλος τους στη δεδομένη κοινωνική και οικονομική συγκυρία και να ενισχυθεί η αλληλεγγύη μεταξύ των επιβατών.                                                              Τα ολοένα και ενισχυόμενα σώματα ασφαλείας που το κράτος επιβάλλει στα λεωφορεία για να κυνηγούν «λαθρεπιβάτες» εργάτες, άνεργους, μετανάστες, νεολαίους και να παίρνουν τις μίζες τους θα συναντούν την έμπρακτη αντίσταση όσων επιλέγουν να αγωνίζονται, μέχρι οι μετακινήσεις να γίνουν ελεύθερες και να περάσουν στα χέρια της κοινωνίας όπως και κάθε άλλη καθημερινή ανάγκη της ζωής μας.
 Ελεγκτές - εκβιαστές έξω από τις γειτονιές


Ανοιχτή Συνέλευση Κατοίκων Αγίας Παρασκευής
anoixtisyneleysiagparaskevis.blogspot.com


http://epibates-thess.blogspot.com

Τί σημαίνει αναδιάρθρω​ση χρέους;



Τα κράτη δεν μπορούν να πτωχεύσουν από τη φύση τους, καθώς η δυνατότητα αυτή αναφέρεται αποκλειστικά στα νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική δραστηριότητα (βλ. Πτωχευτικό Νόμο) και στα φυσικά πρόσωπα (βλ. νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά).


Άλλωστε, ακόμα και αν αυτό ήταν εφικτό, ένα τέτοιο ενδεχόμενο για κάποιο κράτος θα απέβαινε από μόνο του καταστροφικό, καθώς θα το απέκλειε, αν όχι διά παντός, τουλάχιστον για αρκετές δεκαετίες, από τις παγκόσμιες αγορές.
Έτσι, η μόνη δυνατότητα που που απομένει στα κράτη που αντιμετωπίζουν δυσχέρεια κάλυψης των δανειακών τους υποχρεώσεων είναι αυτή της αναδιάρθρωσης, δηλαδή της ρύθμισης, με ελεγχόμενο και κατόπιν συμφωνίας με τους πιστωτές τρόπο.
Η αναδιάρθρωση είναι δυνατό να λάβει πολλές μορφές, όπως το αποκαλούμενο από τους οικονομολόγους "haircut", σύμφωνα με το οποίο οι οφειλές προς τους πιστωτές του κράτους "ψαλιδίζονται", με αποτέλεσμα να απομειώνεται η αξία των δανειακών τους απαιτήσεων προς την οφειλέτιδα χώρα και οι απαιτήσεις τους αυτές, τα ομόλογα ή άλλοι τίτλοι χρέους, να χάνουν μέρος της αξίας τους κατά ένα ορισμένο ποσοστό.
Άλλη μορφή αναδιάρθρωσης και, ενδεχομένως, πιο ομαλή, είναι η επιμήκυνση, που ανάγεται στην μετατροπή δανειακών απαιτήσεων βραχείας ή μέσης διάρκειας σε αντίστοιχες απαιτήσεις μακρύτερης διάρκειας. Σε αυτή την περίπτωση είναι δυνατή και η μείωση του επιτοκίου.
Το μέτρο αυτό, που έχει πρόσφατα αποτελέσει τη θρυαλλίδα εντονότατης κινδυνολογίας στη χώρα μας, έχει χρησιμοποιηθεί από αρκετές χώρες που αδυνατούν να αντεπεξέρθουν διαφορετικά στος δανειακές τους υποχρεώσεις και δεν είναι από μόνο του η πηγή όλων των κακών. Το σημαντικό είναι να χρησιμοποιηθεί σωστά, τόσο από άποψη χρόνου όσο και μορφής, συνδυασμένο με στοχευμένες επικοινωνιακές μεθόδους και να συμβάλλει στην αποφυγή καταστροφικότερων οικονομικών επιπτώσεων που, διαφορετικά, θα επέρχονταν.


http://www.nomosfera.blogspot.com/
http://tro-ma-ktiko.blogspot.com