Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2012

Βόμβα Fitch: Η Ελλάδα έχει χρεοκοπήσει

Δήλωση – βόμβα έκανε πριν από λίγο ο επικεφαλής οικονομολόγος του οίκου Fitch, Paul Rawkings στο Reuters. Όπως είπε, με το που συμφωνηθούν και διευκρινιστούν οι όροι για το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων, τότε ο οίκος θα υποβαθμίσει την Ελλάδα στο …κατώτερο σκαλί του βάθρου. “Θα αποτελέσει χρεοκοπία ανεξάρτητα από τις απώλειες στην καθαρή παρούσα αξία (ΝPV)” είπε ο P. Rawkings, ενώ πρόσθεσε ότι “σχετικά με το κράτος της Ελλάδας θα χαρακτηριστεί ως περιορισμένη χρεοκοπία”. “O οίκος θα την αξιολογήσει κανονικά με χρεοκοπία και θα την διατηρήσει προσωρινά σε αυτήν την βαθμίδα, προτού τοποθετήσουμε τα νέα ομόλογα σε νέα αξιολόγηση που όμως, δεν έχουμε αποφασίσει ακόμα”, γιατί αυτή η νέα αξιολόγηση εξαρτάται από δυο παράγοντες: το χρόνο αποπληρωμής των νέων ομολόγων, αλλά και τη μείωση της καθαρής παρούσας αξίας.


newsbomb

Τα μνημεία, τα νησιά και τα δημόσια κτίρια στο βωμό του PSI


Τα μνημεία, τα νησιά και τα δημόσια κτίρια στο βωμό του PSI
Τον αιγιαλό, τα νησιά, το έδαφος και το υπέδαφος, τα μνημεία και τα δημόσια εν χρήσει κτίρια προσπαθεί να εξαιρέσει η Ελληνική πλευρά από τις εγγυήσεις που ζητούνται στα πλαίσια του PSI .
Όπως σημειώνεται, πάντως, οι εγγυήσεις αν το επιτόκιο είναι λογικό δεν θα έχουν και μεγάλη σημασία, αν όμως αυτό ξεπεράσει «τα λογικά πλαίσια» τότε η χώρα θα βρεθεί στην ανάγκη να διαπραγματευτεί ακόμα και τα…μνημεία προκειμένου να μη μπουν στις εγγυήσεις.
Ας σημειωθεί ότι απόλυτη ήταν η σιωπή των πολιτικών αρχηγών για το τι συζητήθηκε στην σύσκεψη υπό τον Λ. Παπαδήμο με δεδομένο ότι η διαπραγμάτευση συνεχιζόταν και συνεχίζεται ακόμα και τώρα μετά την θετική κατάληξη του πρώτου τεχνικού σκέλους της διαδικασίας.
Σύμφωνα πάντως με όλες τις πληροφορίες η ελληνική πλευρά επικεντρώνει την προσοχή της -με δεδομένο ότι το PSI διέπεται από το Βρετανικό δίκαιο- στο ποιο δίκαιο ισχύει στην εφαρμογή εκτέλεσης. Και ναι μεν θεωρείται αυτονόητο ότι στην εφαρμογή ισχύει το ελληνικό δίκαιο όμως επειδή πλέον τίποτα δεν είναι δεδομένο η Αθήνα παρακολουθεί και αυτή τη πτυχή με πολύ προσοχή.
ΠΗΓΗ: 24h.gr