Πέμπτη 21 Απριλίου 2011

Στην Κερατέα χάθηκε πόλεμος...

Διαβάστε το σημερινό άρθρο της Καθημερινής, η οποία χρησιμοποιήσε κάθε δημοσιογράφο της στον πόλεμο εναντίον της Κερατεάς: 

Tου Aγγελου Σταγκου

Ηταν πολλοί οι αναστεναγμοί ανακούφισης που ακούστηκαν όταν συμφωνήθηκε η ανακωχή μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης, που την εκπροσωπούσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρ. Παπουτσής, και του Δήμου Λαυρεωτικής, που τον εκπροσωπούσε ο δήμαρχος Κ. Λεβαντής, με τη μεσολάβηση του Μητροπολίτη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικολάου. Δεν ήταν και λίγο, αφού ύστερα από 4,5 μήνες συγκρούσεων στο μέτωπο της Κερατέας οι εκατέρωθεν δυνάμεις αποσύρθηκαν, προφανώς εξαντλημένες, χωρίς ευτυχώς να υπάρξει ανθρώπινο θύμα, τα σκαπτικά μηχανήματα και οι μπουλντόζες παραδόθηκαν σε ένδειξη καλής θέλησης στη φύλαξη του δήμου για να είναι σίγουροι οι κάτοικοι ότι η κυβέρνηση δεν θα τους αιφνιδιάσει τις άγιες ημέρες του Πάσχα και η οδός Λαυρίου επιτέλους άνοιξε!

Η συνέχεια βεβαίως για την τύχη του έργου που το κράτος προγραμμάτισε να κάνει στην περιοχή είναι θολή. Είναι όμως φανερό ότι, προκειμένου να βγει από τη δύσκολη θέση, ο Γ. Παπανδρέου έδωσε εντολή στον Χρ. Παπουτσή να εκτονώσει την κατάσταση, έστω και με υποχώρηση των… κυβερνητικών δυνάμεων. Γιατί περί αυτού πρόκειται ουσιαστικά και μάλιστα ερήμην των δύο συναρμοδίων υπουργών, του υπουργού Εσωτερικών Γ. Ραγκούση και της υπουργού Περιβάλλοντος Τίνας Μπιρμπίλη. Τώρα που άνοιξε ο δρόμος, πολύ δύσκολα κάποιος υπουργός θα διακινδυνεύσει το κλείσιμό του επιμένοντας στην κατασκευή του προγραμματισμένου έργου. Αφού ο ίδιος ο πρωθυπουργός έδειξε υποχωρητικότητα, γιατί κάποιος υπουργός θα «βάλει το κεφάλι του στον ντορβά»;

Αλλωστε την επομένη της εκεχειρίας, ο δήμαρχος Λαυρεωτικής δεν έχασε την ευκαιρία. Περιφερόταν ως θριαμβευτής στους ραδιοφωνικούς σταθμούς και με σαφήνεια διαλαλούσε ότι υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο για τα σκουπίδια της περιοχής του και μόνο, αυτό που προτείνουν φυσικά ο ίδιος και οι δικοί του. Με τον τρόπο του μάλιστα άφηνε να εννοηθεί ότι το συγκεκριμένο σχέδιο έχει γίνει ήδη αποδεκτό από τον αρμόδιο επίτροπο της Κομισιόν και επομένως κάποια στιγμή θα το αποδεχθεί και η κυβέρνηση. Ενδεχομένως όμως να μην εξελιχθούν τα πράγματα ακριβώς έτσι.

Η κυβέρνηση άνοιξε τον ασκό του Αιόλου με τη στάση της, επιδεικνύοντας για άλλη μία φορά ολιγωρία και έλλειψη τόλμης, με αποτέλεσμα τα πράγματα να φθάνουν σε αδιέξοδο, οπότε μαζεύει το κουράγιο της για να… υποχωρήσει. Στην προκειμένη περίπτωση όμως το πιθανότερο είναι ότι θα υπάρξουν συνέπειες. Δημιούργησε προηγούμενο και στο εξής θα αντιδρούν οι πάντες. Θα αντιδράσουν οι κάτοικοι της Φυλής και του Γραμματικού που επίσης έχουν ορισθεί ως περιοχές κατασκευής ΧΥΤΑ και φυσικά θα ανατραπεί όλος ο σχεδιασμός για τα σκουπίδια της Αττικής. Αρα, τα πρόστιμα από τις Βρυξέλλες θα συνεχίσουν να πέφτουν.

Ισως στην Κερατέα η κυβέρνηση να μην έχασε μία μάχη, αλλά έναν ολόκληρο πόλεμο.

πηγή: http://forkeratea.blogspot.com/2011/04/blog-post_1555.html#ixzz1K9iHzmHf