Σάββατο 7 Ιανουαρίου 2012

Παραλυμένες οι οδικές συγκοινωνίες λόγω χιονιού

Παραλυμένες οι οδικές συγκοινωνίες λόγω χιονιού
Σοβαρά προβλήματα μετακίνησης αντιμετωπίζουν από αργά χθες τη νύχτα οι οδηγοί που κινούνται σ΄ ολόκληρο το δίκτυο της δυτικής Μακεδονίας και της Ηπείρου, της Εγνατίας οδού, αλλά και στα εθνικά – επαρχιακά δίκτυα της δυτικής Μακεδονίας, λόγω της σφοδρής χιονοθύελλας, αλλά και των ισχυρών ανέμων που μεταφέρουν όγκους χιονιού και καθιστούν μηδενική την ορατότητα ακόμα και κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Η κυκλοφορία των οχημάτων στην Εγνατία οδό από τον κόμβο Κοίλων μέχρι τον κόμβο Καλαμιάς (σε μήκος δέκα περίπου χιλιομέτρων), στον νομό Γρεβενών, διακόπηκε και διεξάγεται εκ περιτροπής μόνο από το ένα ρεύμα (αυτό προς Γρεβενά), καθώς το άλλο ρεύμα προς Κοζάνη έχει σχεδόν κλείσει από όγκους χιονιού, που μεταφέρθηκαν από τους ισχυρούς ανέμους.
Κατά μήκος του δρόμου βρίσκεται ισχυρή δύναμη της αστυνομίας, που ρυθμίζει την κυκλοφορία. Απαγορευμένη είναι για τα φορτηγά οχήματα (με φορτίο μεγαλύτερο των 3,5 τόνων) το τμήμα της Εγνατίας οδού από τον κόμβο Παναγίας ως τον κόμβο της Σιάτιστας, αλλά και η εθνική οδός Γρεβενών-Τρικάλων από το 1ο ως το 38ο χιλιόμετρο.
Με δυσχέρεια και μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες διεξάγεται η κυκλοφορία και σ΄ολόκληρο το επαρχιακό και εθνικό δίκτυο των νομών Κοζάνης, Καστοριάς και Φλώρινας.
Κανονικά διεξάγεται η κυκλοφορία των οχημάτων σε όλους του νομούς της κεντρικής Μακεδονίας, στα ορεινά όμως τμήματα των επαρχιακών δικτύων είναι απαιτούμενη η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων.
Στη Θεσσαλονίκη βρέχει κατά διαστήματα και μόνο στα ορεινά τμήματα του νομού σημειώνονται από τη νύχτα ελαφρές χιονοπτώσεις.