Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2011

Ρεύμα από την Τουρκία για τα ελληνικά νησιά εξετάζει η Αθήνα


Η σύνδεση ελληνικών νησιών του Αιγαίου με τουρκικά ηλεκτρικά δίκτυα, μπορεί να βοηθήσει να ξεπεραστούν τα πολιτικά προβλήματα μεταξύ των δύο χωρών, τονίζει ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Παπακωνσταντίνου, σύμφωνα με την Χουριέτ.

Το νέο σχέδιο του ελληνικού Υπουργείου Ενέργειας να αξιοποιήσει τουρκικά δίκτυα για την κάλυψη των αναγκών ηλεκτρικής ενέργειας στα ελληνικά νησιά, θα μπορούσε να ενισχύσει τις σχέσεις μεταξύ Άγκυρας-Αθήνας που έχουν διαταραχθεί από τις γεωτρήσεις της Κύπρου για την ανεύρεση φυσικού αερίου, είπε ο Έλληνας υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος.
«Έχουμε μιλήσει με Τούρκους αξιωματούχους στο παρελθόν σχετικά με τη σύνδεση ελληνικών νησιών με την Τουρκία (για ηλεκτροδότηση) , και συνεχίζουμε να το σκεφτόμαστε, δήλωσε ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, στις 17 Νοεμβρίου στο Ατλαντικό Συμβούλιο για την Ενέργεια στη Μαύρη Θάλασσα και το Οικονομικό Φόρουμ που πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη.
«Θέλαμε πάντα να συνδέσουμε τα νησιά με την ηπειρωτική Ελλάδα, αλλά υπάρχει μια πιθανότητα να τα συνδέσουμε στα τουρκικά δίκτυα». Ο υπουργός είπε ότι η κίνηση αυτή μπορεί να είναι πιο προσιτή και αποτελεσματική για την Ελλάδα.

Μιλώντας για τις εντάσεις που συνδέονται με την υπεράκτια κυπριακή γεώτρηση, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε «Μπορώ να καταλάβω την νευρικότητα της Τουρκίας, αλλά θα υποχωρήσει με το χρόνο», ενώ πρόσθεσε ότι «η απόφαση της Τουρκίας να συνάψει συμφωνία για τις χερσαίες και υπεράκτιες εξερευνήσεις με τον Ολλανδικό ενεργειακό γίγαντα Shell , δεν συνιστούν απειλή για την Ελλάδα».

Όσο η εξερεύνηση γίνεται σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες «η Τουρκία έχει το δικαίωμα να προχωρήσει» επεσήμανε ο Έλληνας υπουργός.

Ιδιωτικοποίηση της Ενέργειας στην Ελλάδα

«Τουρκικές εταιρείες μπορούν επίσης να συμμετάσχουν στους διαγωνισμούς για στην ελληνική προσφορά ενέργειας» είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου, αναφερόμενος στην ελληνική κρατική εταιρεία φυσικού αερίου (ΔΕΠΑ) που προετοιμάζεται για ιδιωτικοποίηση.

Το σχέδιο ιδιωτικοποίησης προβλέπει ότι το κράτος θα πουλήσει το πακέτο μετοχών που έχει στην κατοχή του το οποίο ανέρχεται στο 65%, ενώ το υπόλοιπο 35% των μετοχών θα περιέλθει στα Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛΠΕ).
«Δεν έχουμε κανέναν κανόνα διάκρισης έναντι των τουρκικών εταιρειών», είπε ο υπουργός Ενέργειας, συμπληρώνοντας πως η SOCAR, η κρατική πετρελαϊκή εταιρεία του Αζερμπαϊτζάν, είναι μεταξύ των πιθανών υποψηφίων.

Ο υπουργός είπε επίσης ότι οι προσφορές για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ θα λάβουν χώρα τον Δεκέμβριο.

Γρηγόρης Καυκιάς