Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2011

Γερμανικός τύπος: η Ελλάδα οδεύει σε χρεoκοπία λόγω Σαμαρά ...

Απουσιάζουν ανάλογες αναφορές από τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά και αμερικανικά μέσα ενημέρωσης

Πλήθος αναφορών και σε ορισμένες περιπτώσεις επικριτικών σχολίων προς τον ηγέτης της Νέας Δημοκρατίας φιλοξενεί σήμερα Τετάρτη ο γερμανικός τύπος σχετικά με την απαίτηση των Βρυξελλών για έγγραφη δέσμευση όλων των ελληνικών κομμάτων που συμμετέχουν στην κυβέρνηση Παπαδήμου ως προς την εφαρμογή των μέτρων που απορρέουν από τη συμφωνία της 27ης Οκτωβρίου.
Η εφημερίδα Badische Zeitung χαρακτηρίζει τον Αντώνη Σαμαρά «πρόσωπο κλειδί στο δράμα του ελληνικού χρέους» προσθέτοντας με κινδυνολογικό ύφος ότι η Ελλάδα «απειλείται με χρεοκοπία επειδή δεν υπογράφει ο Σαμαράς».

Πιο ψύχραιμη στάση τηρούν άλλα μέσα όπως η Die Welt. Η εφημερίδα αναφέρει ότι «οι Βρυξέλλες θέλουν δεσμεύσεις στο χαρτί (…) όμως οι Έλληνες Συντηρητικοί συνεχίζουν να απορρίπτουν την ιδέα».

Στην ηλεκτρονική έκδοσή του το Stern αναφέρεται αποστασιοποιημένο στο γεγονός ότι «η νέα βοήθεια θα υπάρξει μόνο κατόπιν ενυπόγραφων δεσμεύσεων».

Εντύπωση πάντως προκαλεί η απουσία ανάλογων αναφορών από τον υπόλοιπο ευρωπαϊκό τύπο. Οι μεγαλύτερες εφημερίδες της Γαλλίας, της Ισπανίας και της Ιταλίας δεν προβάλλουν την είδηση, προφανώς όχι για να στηρίξουν το κόμμα του κ. Σαμαρά αλλά επειδή αξιολογούν ως υποδεέστερης σημασίας για τις εξελίξεις τη στάση του έλληνα πολιτικού.

Η μόνη αναφορά στο γεγονός που μπορεί να βρει κανείς στις μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδες είναι στην αμερικανική Wall Street Journal. Η εφημερίδα σημειώνει σε χθεσινό της άρθρο ότι «η Ευρωπαϊκή Ενωση επιμένει στις γραπτές εγγυήσεις των ελλήνων πολιτικών αρχηγών ως προς τις συμφωνηθείσες μεταρρυθμίσεις» όμως αποφεύγει οποιοδήποτε κινδυνολογικού ύφους σχολιασμό.

tovima.gr