Σε θεωρητικές δεσμεύσεις για τη σωτηρία του ευρώ και τη στήριξη της Ιταλίας περιορίστηκαν μετά το πέρας της σημερινης συνόδου στο Στρασβούργο, οι ηγέτες της Γερμανίας και της Γαλλίας αποφεύγοντας για άλλη να πάρουν ξεκάθαρη θέση για τα καυτά ζητήματα. Με την κρίση χρέους στην ευρωζώνη να αγγίζει πλέον και τον πυρήνα της Ε.Ε., όπως διαμηνύουν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, τα spread των ευρωπαϊκών ομολόγων να καταρρίπτουν το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, και παρά τις κραυγές αγωνίας Γάλλων υπουργών για άμεση παρέμβαση της ΕΚΤ για τη διαχείριση της κρίσης, η Γερμανίδα καγκελάριος εμφανίστηκε για άλλη μια φορά σταθερή στις θέσεις της, απορρίπτοντας την ιδέα του ευρωομολόγου και ξεκαθαρίζοντας πως αλλαγές στις συνθήκες της ΕΕ δεν θα σχετίζονται με την ΕΚΤ, η οποία παραμένει ανεξάρτητη. Ο Γάλλος πρόεδρος περιορίστηκε απλώς στο να συμφωνήσει μαζί της...
Μετά τη σημερινή μίνι Σύνοδο Κορυφής των ηγετών των τριών μεγαλύτερων οικονομιών της ευρωζώνης, Παρίσι και Βερολίνο τόνισαν ότι θα υποβάλλουν, τις αμέσως επόμενες ημέρες, συγκεκριμένες προτάσεις, τόσο για την τροποποίηση των Συνθηκών της ΕΕ, όσο και για την βελτίωση της διακυβέρνησης στις χώρες της ευρωζώνης.
Ωστόσο, όπως διευκρίνισε η Άγκελα Μέρκελ, οι τροποποιήσεις των Συνθηκών της ΕΕ δεν θ' αφορούν την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ενώ ο Γάλλος πρόεδρος υπογράμμισε ότι και οι τρείς ηγέτες συμφώνησαν στο ότι πρέπει να διατηρηθεί η ανεξαρτησία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Νωρίτερα σήμερα, ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Αλέν Ζιπέ απηύθυνε έκκληση για άμεση παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη, τονίζοντας πως «πιστεύω και ελπίζω ότι θα προχωρήσει η ιδέα ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να παίξει σημαντικό ρόλο στην ανάκτηση της εμπιστοσύνης». Πρόσθεσε ακόμη πως η αναθεώρηση συνθηκών της ΕΕ θα είναι μια μακροπρόθεσμη διαδικασία που θα ενέχει κινδύνους.
Διαφωνία υπήρξε όμως και για το ζήτημα των ευρωομολόγων μεταξύ Σαρκοζί και Μόντι από την μία πλευρά και Άγκελας Μέρκελ από την άλλη. Η Γερμανίδα καγκελάριος επανέλαβε «πως δεν είναι απαραίτητα», επισημαίνοντας ότι η θέση της Γερμανίας δεν έχει αλλάξει, αλλά το ζήτημα δεν είναι «εάν είναι υπέρ η κατά».
Οι δύο ηγέτες δεν παρέλειψαν, ωστόσο, για άλλη μια φορά να διαμηνύσουν τη δέσμευσή τους για τη σωτηρία του ευρώ, ενώ ο Νικολά Σαρκοζί διευκρίνισε πως «υπάρχει η επιθυμία μας, η δική μου και της κυρίας Μέρκελ, για να στηρίξουμε και να βοηθήσουμε την Ιταλία του Μάριο Μόντι».
O Ιταλός πρωθυπουργός, από την πλευρά του, διαβεβαίωσε τον Γάλλο πρόεδρο και τη Γερμανίδα καγκελάριο ότι «η Ιταλία θα μηδενίσει την σχέση ελλείμματος/ΑΕΠ εντός του 2013 και το επόμενο έτος θα παρουσιάσει ένα σημαντικό πρωτογενές πλεόνασμα». Ο Ιταλός πρωθυπουργός τόνισε χαρακτηριστικά ότι η χώρα του «θα διαβάσει το μάθημά της».
Ο Μόντι επανάλαβε για μια ακόμη φορά ότι η εξυγίανση «θα πρέπει να είναι βιώσιμη, να πραγματοποιηθεί με τρόπο δηλαδή που να ευνοεί την ανάπτυξη». Σύμφωνα με τα σχόλια της ιταλικής δημόσιας τηλεόρασης Rai, ο Μάριο Μόντι πέτυχε τον ένα από τους στόχους του: να θεωρηθεί σημαντικός και βασικής σημασίας συνομιλητής τόσο από τον Γάλλο πρόεδρο όσο και από την γερμανίδα καγκελάριο. Η Μέρκελ δήλωσε ότι «εντυπωσιάστηκε» από τα μέτρα τα οποία της εξέθεσε ο νέος Ιταλός πρωθυπουργός.
Όπως μεταδίδει η Rai, ο Μόντι κατάφερε να εξασφαλίσει ότι θα είναι ο πρώτος που θα δει τις γαλλογερμανικές προτάσεις για την αλλαγή των ευρωπαϊκών συνθηκών με στόχο την εξασφάλιση μεγαλύτερης δημοσιονομικής πειθαρχίας. Από την άλλη όμως σχολιαστές της ιταλικής τηλεόρασης υπογραμμίζουν ότι δεν υπήρξε κάποια ουσιαστική πρόοδος σε ό,τι αφορά τον μελλοντικό ρόλο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και την υιοθέτηση των ευρωομολόγων.
Αμέσως μετά την επίσημη δήλωση της Μέρκελ ότι συνεχίζει να εναντιώνεται στην έκδοσή τους, η απόδοση των ομολόγων του ιταλικού δημοσίου, ξεπέρασε και πάλι το 7%. Στις 15:32 (16:32 ώρα Ελλάδας) ανερχόταν σε 7,081% από 6,956% την Τετάρτη στο κλείσιμο. Το ιστορικό υψηλό του επιτοκίου μετά την δημιουργία της ευρωζώνης είχε διαμορφωθεί, την 11η Νοεμβρίου, σε 7,483%.
Σε ότι αφορά το ευαίσθητο αυτό κεφάλαιο, εκείνο που μένει να εξακριβωθεί, είναι αν η δήλωση του Νικολά Σαρκοζί ότι «η οικονομική διακυβέρνηση, οι κυρώσεις και τα Ευρωομόλογα, είναι ένα ενιαίο πακέτο, που θα παρουσιασθεί μαζί» θα βρει σύντομα πρακτική επαλήθευση.
Ο Μόντι αναμένεται να παρουσιάσει τις περικοπές και μεταρρυθμίσεις που παρουσίασε στην Γερμανίδα καγκελάριο «άμεσα» και πιο αναλυτικά στο κοινοβούλιο της Ρώμης.
Όλι Ρεν: Η ευρωζώνη είτε θα ενισχυθεί ή θα αποσυντεθεί
Στο μεταξύ, από το Ελσίνκι, ο επίτροπος για τις νομισματικές και οικονομικές υποθέσεις Όλι Ρεν δήλωσε πως η κρίση χρέους της ευρωζώνης έχει φέρει σε κρίσιμη κατάσταση την ευρωπαϊκή νομισματική ένωση -από την οποία κατάσταση είτε θα βγει ενισχυμένη ή θα αποσυντεθεί. «Μπροστά μας έχουμε τώρα ή τη βραδεία αποσύνθεση της ευρωζώνης ή μια σημαντική ενίσχυση της νομισματικής ένωσης», τόνισε.
Ο επίτροπος Ρεν αρνήθηκε να σχολιάσει το πολύ μέτριο αποτέλεσμα της δημοπράτησης των γερμανικών ομολόγων χθες Τετάρτη, με την οποία τα επιτόκιά αυτών αυξήθηκαν και το Βερολίνο αντί των επιθυμητών 6 δισ. ευρώ, τελικά εισέπραξε μόνον 3,6 δισεκατομμύρια ευρώ. «Συνηθίζουμε να μην σχολιάζουμε ημέρα με τη ημέρα τις εξελίξεις στις χρηματαγορές», περιορίστηκε να δηλώσει ο κ. Ρεν, χωρίς όμως να παραγνωρίσει ότι «η κατάσταση είναι πάρα πολύ σοβαρή» και εκτιμώντας ότι «η κρίση του ελληνικού δημόσιου χρέους έπληξε τον πυρήνα όλης της ΕΕ».
«Το μεταδοτικό αποτέλεσμα, ξεκινώντας απο την Ελλάδα, επεκτείνεται αρχικά σε πολλά κράτη της ΕΕ, τώρα όμως έφθασε στα κράτη που αποτελούν τον πυρήνα της ΕΕ, τον πιο σκληρό πυρήνα της ΕΕ», δήλωσε σε αυτό το σημείο ο επίτροπος Ρεν. «Πρέπει λοιπόν το Eurogroup της 29ης Νοεμβρίου χωρίς χρονοτριβές να λάβει θαρραλέες, αποφασιστικές αποφάσεις», επισήμανε ο ίδιος, καθώς οι στόχοι που τώρα πρέπει να υλοποιηθούν είναι: «το ξεπέρασμα της κρίσης, η ενίσχυση της νομισματικής ένωσης, η διόρθωση των ανισορροπιών».
«Αν όλα αυτά δεν γίνουν, ούτε τα ευρωπαϊκά, ούτε άλλα κράτη θα θελήσουν τα ευρωομόλογα», κατέληξε ο επίτροπος Ρεν. Πτώση και σήμερα για τις ευρωπαϊκές αγορές
Την ίδια ώρα, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κατέγραφαν πτώση για 6η συνεχή ημέρα. Στο Λονδίνο ο FTSE υποχώρησε 0,24% στις 5127,57 μονάδες ενώ πτωτική ήταν η τάση και για τον DAX στη Φρανκφούρτη που διαμορφώθηκε στις 5428,11 μονάδες (-0,54%). Οριακή ήταν η μεταβολή του CAC40 στο Παρίσι που υποχώρησε στις 2822,25 μονάδες με πτώση 0,01%. Πτώση 0,54% είχε ο SMI στη Ζυρίχη που έκλεισε στις 5356.96 μονάδες.
Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2011
«Τα παιδία παίζει» την ώρα που καταρρέει το σύμπαν
1:38 μ.μ.
Κόσμος