Μεγάλη συνέντευξη του Χάρρυ Κλυνν για τις πολιτικές εξελίξεις. "Στην Ελλάδα θα χυθεί αίμα!". Τι λέει για το ελληνικό ποδόσφαιρο.
Αναλυτικά η συνέντευξη στο "Goal":
Σας εξέπληξαν οι πολιτικές ανησυχίες, όπως αυτές εκφράζονται στα γήπεδα από τους οπαδούς είτε µε συνθήµατα είτε µε πανό;
«Κάνει µεγάλο λάθος όποιος νοµίζει ή όποιος πίστευε πως ο φίλαθλος-οπαδός στερείται πολιτικής σκέψης. Είναι απίστευτος ο τρόπος µε τον οποίο µεθοδευµένα προσπαθούσε το σύστηµα να περιθωριοποιήσει ένα ζωντανό κύτταρο της κοινωνίας µας. Καθόλου τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι ανακάλυψαν και έναν όρο, προκειµένου να απαξιώσουν τον φίλαθλο ο οποίος ανέκαθεν είχε πολιτική σκέψη. Ελεγαν κάποιοι πως ''ποδοσφαιροποιείται η πολιτική ζωή'' µε στόχο, επαναλαµβάνω, την απαξίωση. Τώρα φτάσαµε στο σηµείο να πολιτικοποιείται το ποδόσφαιρο».
Συµµερίζεστε αυτές τις εκδηλώσεις στα γήπεδα; Γιατί κάποιοι τις θεωρούν ακραίες...
«Αστειεύεστε; Πρόκειται για καθαρές, γνήσιες λαϊκές αντιδράσεις όπως ακριβώς καθαρές και γνήσιες ήταν και οι αντιδράσεις του κόσµου πρόσφατα στις παρελάσεις της 28ης Οκτωβρίου. Εγώ θα ήµουν ακόµη πιο οξύς, θα έγραφα ακόµη πιο σκληρά πράγµατα. Μου λένε καµιά φορά ''εσύ έχεις χιούµορ''. Το χιούµορ δεν είναι πάντοτε εγκεφαλικό, είναι πηγαίο, σου βγαίνει εκείνη τη στιγµή, όταν έχεις το πιρούνι καρφωµένο στη γλώσσα, δύσκολα µπορείς να τραγουδήσεις και να εκφραστείς χωρίς να είσαι αιχµηρός ή ανατρεπτικός, όπως λένε για µένα.
Ποιος τολµά να κατηγορήσει αυτά τα παιδιά για τις αντιδράσεις τους; Γνωρίζετε τα ποσοστά ανεργίας της νεολαίας µας; Οποιος δεν τα ξέρει, να του πω πως φτάνει στο 45,7%. Ακουσα κι εγώ πως ενοχλήθηκε, λέει, ένας διαιτητής και ζήτησε να κατέβει πανό. Τι να πω; Για να είσαι σήµερα ΠΑΣΟΚ πρέπει να είσαι ή µαλάκας ή ευνοηµένος και διορισµένος. Σε λίγα χρόνια, να µου το θυµηθείτε, οι λέξεις ΠΑΣΟΚ και ''χούντα'' θα είναι συνώνυµες έννοιες. Ακόµη δεν έχουµε δει τα αποτελέσµατα της ανεκδιήγητης πολιτικής τους. Οταν τα δούµε, τότε θα καταλάβουµε ότι η συµπεριφορά όλων µας ήταν εγκληµατική και θα έπρεπε να είχαµε καταδικάσει νωρίτερα φαινόµενα φαυλότητας».
Το 1983 στην παράστασή σας «Αλλαγή και πάσης Ελλάδος» µεταξύ άλλων είχατε γράψει: «Εδώ και δύο χρόνια (σ.σ.: από το 1981) έχει αρχίσει το µεγάλο κακό, που θα µετατρέψει σιγά σιγά τους Ελληνες σε λαό πιθήκων, σε λαό ψηφοφόρων, δηµοσίων υπαλλήλων, καταναλωτών, κρατικοδίαιτων επιχειρηµατιών, κοµπιναδόρων και συνδικαλισταράδων. Σε είκοσι - τριάντα χρόνια από σήµερα Ανδρέας Παπανδρέου µπορεί να µην υπάρχει. Θα υπάρχει όµως µια Ελλάδα πτωχευµένη κι ένας λαός στα όρια της οικονοµικής και της ηθικής εξαθλίωσης». Ούτε ο «Νοστράδαµος» να ήσασταν, κ. Κλυνν.
«Μα έβλεπα τι συνέβαινε, έβλεπα να στήνεται σιγά σιγά ένα κράτος εξυπηρετήσεων, έβλεπα πακτωλό χρηµάτων να πηγαίνει προς ηµέτερους κρατικοδιαίτους συνδικαλισταράδες, έβλεπα ξαφνικά τράπεζες να δίνουν µε µεγάλη ευκολία δάνεια. Εντάξει, τότε έβγαιναν κάποιοι και έλεγαν ''είσαι ακραίος''. Ηταν όµως απλά η ερµηνεία µιας πραγµατικότητας, την οποία οι περισσότεροι δεν ήθελαν να δεχθούν».
Και τώρα; Τι βλέπετε για το µέλλον τώρα;
«Πριν από λίγα χρόνια, όταν µίλησα για συσσίτια, εδώ στην Καλαµαριά γελούσαν και µε κορόιδευαν. Τώρα τελευταία αναδείχθηκε η ανάγκη να τετραπλασιάσουµε τα συσσίτια, γιατί υπάρχει µεγάλη ανάγκη. Είδατε τι έγινε: στο Μεσολόγγι παιδιά λιποθυµούν στο σχολείο, επειδή δεν τρέφονται σωστά. Είναι πράγµατα που κανείς δεν περίµενε, γιατί όλοι ασχολούµασταν µε το πώς θα πάρουµε διακοποδάνειο, γαµοδάνειο…
Από τα παιδιά µας δανειζόµασταν το µέλλον τους από τις επόµενες γενιές, για να κάνουµε το κέφι µας. Να έχουµε σκάφος, εξοχικό σπίτι. Και έρχονται και κάποιοι σήµερα και εγκαλούν και τη νεολαία. ''Δεν ασχολούνται µε την πολιτική'' λένε µε ύφος. Ποια πολιτική; Σαν να τους λένε ''γιατί δεν ασχολείσαι µε τα σκατά;''.Σου λέει ''εγώ είµαι σκατάς, εσύ γιατί δεν είσαι;''».
Αλλες προβλέψεις για το µέλλον;
«Η Ελλάδα δεν θα αποφύγει την πτώχευση. Αυτό το νόθο, σάπιο πολιτικό σύστηµα τελειώνει και πρέπει να δράσουµε. Στη Βουλή υπάρχουν ταραγµένοι, διεφθαρµένοι εγκέφαλοι, είναι τόσο πωρωµένοι που δεν µπορούν να δουν την πραγµατικότητα. Λύσεις υπάρχουν και άνθρωποι υπάρχουν, οι οποίοι απλώς για την ώρα δεν µπορούν να διασπάσουν το υπάρχον πολιτικό σύστηµα, για να βγουν µπροστά.
Στην Τουρκία έγινε. Αν διαβάσετε, θα δείτε πώς εξαφανίστηκε µια ολόκληρη γενιά πολιτικών και εµφανίστηκε µια νέα. Αυτό το χρέος που µας φόρτωσαν είναι επαχθές και µπορεί να στοιχειοθετηθεί από µια επιτροπή ελέγχου. Να δούµε επιτέλους τι χρωστάµε σε ποιον και γιατί. Να δούµε πώς δηµιουργήθηκαν».
«Στην Ελλάδα θα χυθεί αίµα»
Τέθηκε ένα δίληµµα στον ελληνικό λαό: Ευρώ ή δραχµή;
«Σε µια συνέντευξή της σε ξένο τηλεοπτικό δίκτυο, η Λιάνα Κανέλλη είπε πως είναι σαν να σου ζητούν να αποφασίσεις: ''Θέλεις να πεθάνεις ή να σε σκοτώσουµε;''. Πάνε να διαιρέσουν τον ελληνικό λαό. Να το ξέρετε, στην Ελλάδα θα χυθεί αίµα, δεν πιστεύω πως θα το αποφύγουµε µε όσα βλέπω να συµβαίνουν. Κι αυτό θα γίνει όταν παγιωθεί µια κατάσταση. Λένε ''γιατί δεν παρεµβαίνει ο κόσµος;''.
Ο λαός πάντοτε παρεµβαίνει όταν παγιώνεται µια κατάσταση, δεν προλαβαίνει γεγονότα. Λένε πως πάµε για ρουµανοποίηση µε µισθούς 250-300 ευρώ τον µήνα. Ο Μανόλης Γλέζος διηγήθηκε πρόσφατα πως ένας πολίτης του είπε: ''Μανόλη, αν δεν έχει το παιδί µου να φάει δεν θα αυτοκτονήσω, θα βγω να σκοτώσω''. Η απελπισία έχει δυσάρεστο πρόσωπο».
Υπάρχει πολύς κόσµος που πιστεύει πως επί σειρά ετών ζείτε στην Αθήνα;
«Ακόµη και σήµερα µου το λένε. Μα ποτέ δεν έφυγα από την Καλαµαριά. Πήγαινα στη δουλειά µου όπως ένας γιατρός που πάει από τη µια άκρη της πόλης στην άλλη και επιστρέφει σπίτι του. Μα µιλάµε για αρρώστια. Αυτή η µαλακία µόνο εδώ σ' αυτήν την πόλη υπάρχει. Κυνηγήσαµε διαχρονικά ό,τι πιο αξιόλογο έβγαλε η πόλη.
Ο συχωρεµένος ο φίλος µου ο Παπάζογλου µού έλεγε το δράµα του. Εκανε κάτι παραστάσεις εδώ στην πόλη του και πήγανε και του βάλανε πρόστιµο για την αφισοκόλληση. Τους έπιασε η αισθητική για την καθαριότητα σε µια πόλη που βρωµάει. Μα τέτοια υποκρισία;».
«Εχουν κατακλέψει το σύµπαν»
Είστε άνθρωπος του ποδοσφαίρου, πρόεδρος του Απόλλωνος Καλαµαριάς αλλά και πρόεδρος της ΕΠΑΕ επί σειρά ετών. Σας προκάλεσαν έκπληξη όσα συνέβησαν το καλοκαίρι µε τις αποκαλύψεις για τα «στηµένα»;
«Καµία έκπληξη. Αυτή την απάντηση θα σας δώσει κι όποιος έχει ασχοληθεί µε τα κοινά. Είχα έγκαιρα διαπιστώσει και καταγγείλει κάποια πράγµατα, είχα κάνει προτάσεις τότε, ώστε να µπουν σωστά οι βάσεις του επαγγελµατικού ποδοσφαίρου, που δεν ακολουθήθηκαν. Εζησα απίστευτα πράγµατα τότε, έβλεπα πολιτεία και παράγοντες να συναγωνίζονται ο ένας τον άλλο σε αθλιότητα εις βάρος αυτού που υποτίθεται ότι υπηρετούσαν: του ποδοσφαίρου.
Αυτός ο εναγκαλισµός πολιτείας - παραγόντων πήγε τελικά να το στραγγαλίσει. Αυτό έγινε και στον κλασικό αθλητισµό. Ξαφνικά µέσα σε µία δεκαετία η Ελλάδα έβγαλε δεκάδες ολυµπιονίκες. Κανείς δεν αναρωτήθηκε: Μα πώς συνέβη αυτό; Και η ντόπα πήγαινε… σύννεφο. Και γιατί να πάνε καλύτερα τα πράγµατα στον αθλητισµό όταν οι πολιτικοί µας ταγοί έχουν κατακλέψει το σύµπαν;».
Το ριµέικ του «µαλακά, πιο µαλακά» γνώρισε µεγάλη επιτυχία, να περιµένουµε και άλλου είδους τέτοιες παρεµβάσεις σας;
«Ναι, ετοιµάζω κι άλλα, θα τα δείτε σύντοµα. Ξέρετε, η σάτιρα είναι ανατροπή, είναι διαµαρτυρία, αν δεν έχει αυτά τα στοιχεία δεν είναι σάτιρα. Κι εγώ, λοιπόν, ετοιµάζω κάποια πράγµατα και δισκογραφικά και τηλεοπτικά».
Η σχέση σας µε την Αριστερά έχει δοκιµαστεί κατά καιρούς...
«Παραµένω αριστερός µε την έννοια του µαρξιστή, αυτού που δεν συµβιβάζεται µε την έννοια του κατεστηµένου και της εξουσίας, όµως κι αυτού που κάνει προτάσεις. Κι όχι απλά διαµαρτύρεται µε συνθήµατα του στυλ ''λαέ, µη σκύβεις το κεφάλι, αντίσταση και πάλη''.
Καλό το σύνθηµα, όµως πρόταση ρεαλιστική έχεις να κάνεις σ' αυτόν που υποφέρει; Βαρέθηκα αυτά που λένε πως το ΚΚΕ έχει αρχές. Μα αυτό πρέπει να είναι αυτονόητο. Με την ίδια λογική πρέπει να χειροκροτείς έναν πιλότο που προσγειώνει το αεροπλάνο. Μα αυτή είναι η δουλειά του».
Γιατί είπατε πως «αργοπεθαίνει η Θεσσαλονίκη»;
«Είναι µεγάλη, επαναλαµβάνω, και η ευθύνη των Θεσσαλονικέων δηµοσιογράφων που έµαθαν να είναι τα σκυλάκια που τους πετούν το κόκαλο. Ναι, αργοπεθαίνει η Θεσσαλονίκη. Η Θεσσαλονίκη του βόθρου που λέγεται Θερµαϊκός των υποτιθέµενων διανοούµενων που γράφουν το ''νερό'' µε δυο ''λ''. Της ερωτικής πόλης που δεν είναι καθόλου ερωτική.
Της πόλης που έµαθε να ζει µε το µεθοδευµένο και καλλιεργηµένο αθηνοκεντρικό µίσος. Χέστ... ο Αθηναίος που τραβάει τα πάνδεινα και θέλει να ασχοληθεί µε τη Θεσσαλονίκη όπως σας έκαναν κάποιοι να νοµίζετε. Κι έχεις και τον οπαδικό Τύπο να σου λέει διαρκώς πως εξυφαίνεται συνωµοσία κατά της πόλης. Και κατηγορείς µονίµως την Αθήνα και έχεις µείνει 50 χρόνια πίσω. Και κατηγορείς την Αθήνα, όπου γίνονται 1.000 πράγµατα τη µέρα. 300 διαλέξεις, 500 εκθέσεις ζωγραφικής, 800 οµιλίες, 50 διαδηλώσεις. Σάπισε η Θεσσαλονίκη.
Πού είναι η πόλη που ήξερα; Σαν παιδί έχω φάει της Παναγιάς το ξύλο τότε µε τον ΕΟΑΚΑ. Και να στην Ασφάλεια και να ξύλο όχι για ιδεολογικούς λόγους αλλά για πατριωτικούς. Και τώρα ο κόσµος ασχολείται πώς θα πάει στα Σκόπια και στη Βουλγαρία για φθηνά ψώνια και πώς θα αγοράσει σπίτι στη Χαλκιδική… Σάπισε η Θεσσαλονίκη, όπως σάπιο είναι και το πολιτικό µας σύστηµα, µε µια Βουλή που σου δίνει την εντύπωση ότι αποτελείται από διεφθαρµένους εγκεφάλους».
«Πού είναι τα ΜΜΕ της Θεσσαλονίκης;»
Αναφερόμενος στα μέσα ενημέρωσης ειδικά της Θεσσαλονίκης ο Χάρρυ Κλυνν δεν μάσησε τα λόγια του: «Πού είναι σήμερα τα μέσα ενημέρωσης της Θεσσαλονίκης; Αυτά που έκαναν τον νεοθεσσαλονικέα να πιστέψει πως η πόλη του θα γίνει πρωτεύουσα των Βαλκανίων και σήμερα αργοπεθαίνει, αφημένη στο έλεος του Θεού; Πού είναι τα κανάλια;
Λένε για μένα ''δουλεύατε στην Αθήνα''. Και πού να δουλέψω; Υπάρχει τηλεοπτικός σταθμός στη Θεσσαλονίκη; Είναι τηλεόραση αυτό που λέγεται ΕΤ3 και το στηρίζουν δήθεν με νύχια και με δόντια; Σαν δεν ντρεπόμαστε λίγο. Είναι τηλεόραση να έρχεται ο άλλος από το Παρίσι, ο Βασιλικός, και να παρουσιάζει ποιητικές συλλογές;».
«Με στενοχώρησε ο υποβιβασµός Καλαµαριάς και Ηρακλή»
Σχετικά µε το ποδόσφαιρο ο Χ. Κλυνν πρόσθεσε: «Ο ποδοσφαιριστής είναι σαν τον ηθοποιό. Ο ηθοποιός φοράει περούκα, βάφει τα µάγουλά του και βγαίνει στο σανίδι. Ο ποδοσφαιριστής φοράει κοντό παντελονάκι και βγαίνει να αναδείξει την οµαδικότητα. Παρακολουθούσα πάντα ποδόσφαιρο και προσπαθούσα να το προσεγγίσω και κοινωνιολογικά.
Πολλά πράγµατα µε στενοχωρούν τελευταία όπως µε στενοχώρησε ας πούµε ο υποβιβασµός της Καλαµαριάς αλλά και του Ηρακλή πρόσφατα. Τον έριξαν τον Ηρακλή, όχι πως δεν έκαναν λάθη κι αυτοί, όµως τον έριξαν. Βλέπω να υπάρχει και παντελής έλλειψη αλληλεγγύης µεταξύ των οµάδων της Θεσσαλονίκης. Αδυνατώ επίσης να αντιληφθώ όλα αυτά που συµβαίνουν µε την άφιξη δήθεν κάποιων επενδυτών. Ο Τσάκας και οι σεΐχηδες τώρα στον Παναθηναϊκό… Δεν νοµίζω πως είναι δύσκολο να προβλέψεις την κατάληξη όλων αυτών».
Αναφερόµενος στα µέσα ενηµέρωσης ειδικά της Θεσσαλονίκης ο Χάρρυ Κλυνν δεν µάσησε τα λόγια του: «Πού είναι σήµερα τα µέσα ενηµέρωσης της Θεσσαλονίκης; Αυτά που έκαναν τον νεοθεσσαλονικέα να πιστέψει πως η πόλη του θα γίνει πρωτεύουσα των Βαλκανίων και σήµερα αργοπεθαίνει, αφηµένη στο έλεος του Θεού; Πού είναι τα κανάλια; Λένε για µένα ''δουλεύατε στην Αθήνα''. Και πού να δουλέψω; Υπάρχει τηλεοπτικός σταθµός στη Θεσσαλονίκη;
Είναι τηλεόραση αυτό που λέγεται ΕΤ3 και το στηρίζουν δήθεν µε νύχια και µε δόντια; Σαν δεν ντρεπόµαστε λίγο. Είναι τηλεόραση να έρχεται ο άλλος από το Παρίσι, ο Βασιλικός, και να παρουσιάζει ποιητικές συλλογές;».
Σας εξέπληξαν οι πολιτικές ανησυχίες, όπως αυτές εκφράζονται στα γήπεδα από τους οπαδούς είτε µε συνθήµατα είτε µε πανό;
«Κάνει µεγάλο λάθος όποιος νοµίζει ή όποιος πίστευε πως ο φίλαθλος-οπαδός στερείται πολιτικής σκέψης. Είναι απίστευτος ο τρόπος µε τον οποίο µεθοδευµένα προσπαθούσε το σύστηµα να περιθωριοποιήσει ένα ζωντανό κύτταρο της κοινωνίας µας. Καθόλου τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι ανακάλυψαν και έναν όρο, προκειµένου να απαξιώσουν τον φίλαθλο ο οποίος ανέκαθεν είχε πολιτική σκέψη. Ελεγαν κάποιοι πως ''ποδοσφαιροποιείται η πολιτική ζωή'' µε στόχο, επαναλαµβάνω, την απαξίωση. Τώρα φτάσαµε στο σηµείο να πολιτικοποιείται το ποδόσφαιρο».
Συµµερίζεστε αυτές τις εκδηλώσεις στα γήπεδα; Γιατί κάποιοι τις θεωρούν ακραίες...
«Αστειεύεστε; Πρόκειται για καθαρές, γνήσιες λαϊκές αντιδράσεις όπως ακριβώς καθαρές και γνήσιες ήταν και οι αντιδράσεις του κόσµου πρόσφατα στις παρελάσεις της 28ης Οκτωβρίου. Εγώ θα ήµουν ακόµη πιο οξύς, θα έγραφα ακόµη πιο σκληρά πράγµατα. Μου λένε καµιά φορά ''εσύ έχεις χιούµορ''. Το χιούµορ δεν είναι πάντοτε εγκεφαλικό, είναι πηγαίο, σου βγαίνει εκείνη τη στιγµή, όταν έχεις το πιρούνι καρφωµένο στη γλώσσα, δύσκολα µπορείς να τραγουδήσεις και να εκφραστείς χωρίς να είσαι αιχµηρός ή ανατρεπτικός, όπως λένε για µένα.
Ποιος τολµά να κατηγορήσει αυτά τα παιδιά για τις αντιδράσεις τους; Γνωρίζετε τα ποσοστά ανεργίας της νεολαίας µας; Οποιος δεν τα ξέρει, να του πω πως φτάνει στο 45,7%. Ακουσα κι εγώ πως ενοχλήθηκε, λέει, ένας διαιτητής και ζήτησε να κατέβει πανό. Τι να πω; Για να είσαι σήµερα ΠΑΣΟΚ πρέπει να είσαι ή µαλάκας ή ευνοηµένος και διορισµένος. Σε λίγα χρόνια, να µου το θυµηθείτε, οι λέξεις ΠΑΣΟΚ και ''χούντα'' θα είναι συνώνυµες έννοιες. Ακόµη δεν έχουµε δει τα αποτελέσµατα της ανεκδιήγητης πολιτικής τους. Οταν τα δούµε, τότε θα καταλάβουµε ότι η συµπεριφορά όλων µας ήταν εγκληµατική και θα έπρεπε να είχαµε καταδικάσει νωρίτερα φαινόµενα φαυλότητας».
Το 1983 στην παράστασή σας «Αλλαγή και πάσης Ελλάδος» µεταξύ άλλων είχατε γράψει: «Εδώ και δύο χρόνια (σ.σ.: από το 1981) έχει αρχίσει το µεγάλο κακό, που θα µετατρέψει σιγά σιγά τους Ελληνες σε λαό πιθήκων, σε λαό ψηφοφόρων, δηµοσίων υπαλλήλων, καταναλωτών, κρατικοδίαιτων επιχειρηµατιών, κοµπιναδόρων και συνδικαλισταράδων. Σε είκοσι - τριάντα χρόνια από σήµερα Ανδρέας Παπανδρέου µπορεί να µην υπάρχει. Θα υπάρχει όµως µια Ελλάδα πτωχευµένη κι ένας λαός στα όρια της οικονοµικής και της ηθικής εξαθλίωσης». Ούτε ο «Νοστράδαµος» να ήσασταν, κ. Κλυνν.
«Μα έβλεπα τι συνέβαινε, έβλεπα να στήνεται σιγά σιγά ένα κράτος εξυπηρετήσεων, έβλεπα πακτωλό χρηµάτων να πηγαίνει προς ηµέτερους κρατικοδιαίτους συνδικαλισταράδες, έβλεπα ξαφνικά τράπεζες να δίνουν µε µεγάλη ευκολία δάνεια. Εντάξει, τότε έβγαιναν κάποιοι και έλεγαν ''είσαι ακραίος''. Ηταν όµως απλά η ερµηνεία µιας πραγµατικότητας, την οποία οι περισσότεροι δεν ήθελαν να δεχθούν».
Και τώρα; Τι βλέπετε για το µέλλον τώρα;
«Πριν από λίγα χρόνια, όταν µίλησα για συσσίτια, εδώ στην Καλαµαριά γελούσαν και µε κορόιδευαν. Τώρα τελευταία αναδείχθηκε η ανάγκη να τετραπλασιάσουµε τα συσσίτια, γιατί υπάρχει µεγάλη ανάγκη. Είδατε τι έγινε: στο Μεσολόγγι παιδιά λιποθυµούν στο σχολείο, επειδή δεν τρέφονται σωστά. Είναι πράγµατα που κανείς δεν περίµενε, γιατί όλοι ασχολούµασταν µε το πώς θα πάρουµε διακοποδάνειο, γαµοδάνειο…
Από τα παιδιά µας δανειζόµασταν το µέλλον τους από τις επόµενες γενιές, για να κάνουµε το κέφι µας. Να έχουµε σκάφος, εξοχικό σπίτι. Και έρχονται και κάποιοι σήµερα και εγκαλούν και τη νεολαία. ''Δεν ασχολούνται µε την πολιτική'' λένε µε ύφος. Ποια πολιτική; Σαν να τους λένε ''γιατί δεν ασχολείσαι µε τα σκατά;''.Σου λέει ''εγώ είµαι σκατάς, εσύ γιατί δεν είσαι;''».
Αλλες προβλέψεις για το µέλλον;
«Η Ελλάδα δεν θα αποφύγει την πτώχευση. Αυτό το νόθο, σάπιο πολιτικό σύστηµα τελειώνει και πρέπει να δράσουµε. Στη Βουλή υπάρχουν ταραγµένοι, διεφθαρµένοι εγκέφαλοι, είναι τόσο πωρωµένοι που δεν µπορούν να δουν την πραγµατικότητα. Λύσεις υπάρχουν και άνθρωποι υπάρχουν, οι οποίοι απλώς για την ώρα δεν µπορούν να διασπάσουν το υπάρχον πολιτικό σύστηµα, για να βγουν µπροστά.
Στην Τουρκία έγινε. Αν διαβάσετε, θα δείτε πώς εξαφανίστηκε µια ολόκληρη γενιά πολιτικών και εµφανίστηκε µια νέα. Αυτό το χρέος που µας φόρτωσαν είναι επαχθές και µπορεί να στοιχειοθετηθεί από µια επιτροπή ελέγχου. Να δούµε επιτέλους τι χρωστάµε σε ποιον και γιατί. Να δούµε πώς δηµιουργήθηκαν».
«Στην Ελλάδα θα χυθεί αίµα»
Τέθηκε ένα δίληµµα στον ελληνικό λαό: Ευρώ ή δραχµή;
«Σε µια συνέντευξή της σε ξένο τηλεοπτικό δίκτυο, η Λιάνα Κανέλλη είπε πως είναι σαν να σου ζητούν να αποφασίσεις: ''Θέλεις να πεθάνεις ή να σε σκοτώσουµε;''. Πάνε να διαιρέσουν τον ελληνικό λαό. Να το ξέρετε, στην Ελλάδα θα χυθεί αίµα, δεν πιστεύω πως θα το αποφύγουµε µε όσα βλέπω να συµβαίνουν. Κι αυτό θα γίνει όταν παγιωθεί µια κατάσταση. Λένε ''γιατί δεν παρεµβαίνει ο κόσµος;''.
Ο λαός πάντοτε παρεµβαίνει όταν παγιώνεται µια κατάσταση, δεν προλαβαίνει γεγονότα. Λένε πως πάµε για ρουµανοποίηση µε µισθούς 250-300 ευρώ τον µήνα. Ο Μανόλης Γλέζος διηγήθηκε πρόσφατα πως ένας πολίτης του είπε: ''Μανόλη, αν δεν έχει το παιδί µου να φάει δεν θα αυτοκτονήσω, θα βγω να σκοτώσω''. Η απελπισία έχει δυσάρεστο πρόσωπο».
Υπάρχει πολύς κόσµος που πιστεύει πως επί σειρά ετών ζείτε στην Αθήνα;
«Ακόµη και σήµερα µου το λένε. Μα ποτέ δεν έφυγα από την Καλαµαριά. Πήγαινα στη δουλειά µου όπως ένας γιατρός που πάει από τη µια άκρη της πόλης στην άλλη και επιστρέφει σπίτι του. Μα µιλάµε για αρρώστια. Αυτή η µαλακία µόνο εδώ σ' αυτήν την πόλη υπάρχει. Κυνηγήσαµε διαχρονικά ό,τι πιο αξιόλογο έβγαλε η πόλη.
Ο συχωρεµένος ο φίλος µου ο Παπάζογλου µού έλεγε το δράµα του. Εκανε κάτι παραστάσεις εδώ στην πόλη του και πήγανε και του βάλανε πρόστιµο για την αφισοκόλληση. Τους έπιασε η αισθητική για την καθαριότητα σε µια πόλη που βρωµάει. Μα τέτοια υποκρισία;».
«Εχουν κατακλέψει το σύµπαν»
Είστε άνθρωπος του ποδοσφαίρου, πρόεδρος του Απόλλωνος Καλαµαριάς αλλά και πρόεδρος της ΕΠΑΕ επί σειρά ετών. Σας προκάλεσαν έκπληξη όσα συνέβησαν το καλοκαίρι µε τις αποκαλύψεις για τα «στηµένα»;
«Καµία έκπληξη. Αυτή την απάντηση θα σας δώσει κι όποιος έχει ασχοληθεί µε τα κοινά. Είχα έγκαιρα διαπιστώσει και καταγγείλει κάποια πράγµατα, είχα κάνει προτάσεις τότε, ώστε να µπουν σωστά οι βάσεις του επαγγελµατικού ποδοσφαίρου, που δεν ακολουθήθηκαν. Εζησα απίστευτα πράγµατα τότε, έβλεπα πολιτεία και παράγοντες να συναγωνίζονται ο ένας τον άλλο σε αθλιότητα εις βάρος αυτού που υποτίθεται ότι υπηρετούσαν: του ποδοσφαίρου.
Αυτός ο εναγκαλισµός πολιτείας - παραγόντων πήγε τελικά να το στραγγαλίσει. Αυτό έγινε και στον κλασικό αθλητισµό. Ξαφνικά µέσα σε µία δεκαετία η Ελλάδα έβγαλε δεκάδες ολυµπιονίκες. Κανείς δεν αναρωτήθηκε: Μα πώς συνέβη αυτό; Και η ντόπα πήγαινε… σύννεφο. Και γιατί να πάνε καλύτερα τα πράγµατα στον αθλητισµό όταν οι πολιτικοί µας ταγοί έχουν κατακλέψει το σύµπαν;».
Το ριµέικ του «µαλακά, πιο µαλακά» γνώρισε µεγάλη επιτυχία, να περιµένουµε και άλλου είδους τέτοιες παρεµβάσεις σας;
«Ναι, ετοιµάζω κι άλλα, θα τα δείτε σύντοµα. Ξέρετε, η σάτιρα είναι ανατροπή, είναι διαµαρτυρία, αν δεν έχει αυτά τα στοιχεία δεν είναι σάτιρα. Κι εγώ, λοιπόν, ετοιµάζω κάποια πράγµατα και δισκογραφικά και τηλεοπτικά».
Η σχέση σας µε την Αριστερά έχει δοκιµαστεί κατά καιρούς...
«Παραµένω αριστερός µε την έννοια του µαρξιστή, αυτού που δεν συµβιβάζεται µε την έννοια του κατεστηµένου και της εξουσίας, όµως κι αυτού που κάνει προτάσεις. Κι όχι απλά διαµαρτύρεται µε συνθήµατα του στυλ ''λαέ, µη σκύβεις το κεφάλι, αντίσταση και πάλη''.
Καλό το σύνθηµα, όµως πρόταση ρεαλιστική έχεις να κάνεις σ' αυτόν που υποφέρει; Βαρέθηκα αυτά που λένε πως το ΚΚΕ έχει αρχές. Μα αυτό πρέπει να είναι αυτονόητο. Με την ίδια λογική πρέπει να χειροκροτείς έναν πιλότο που προσγειώνει το αεροπλάνο. Μα αυτή είναι η δουλειά του».
Γιατί είπατε πως «αργοπεθαίνει η Θεσσαλονίκη»;
«Είναι µεγάλη, επαναλαµβάνω, και η ευθύνη των Θεσσαλονικέων δηµοσιογράφων που έµαθαν να είναι τα σκυλάκια που τους πετούν το κόκαλο. Ναι, αργοπεθαίνει η Θεσσαλονίκη. Η Θεσσαλονίκη του βόθρου που λέγεται Θερµαϊκός των υποτιθέµενων διανοούµενων που γράφουν το ''νερό'' µε δυο ''λ''. Της ερωτικής πόλης που δεν είναι καθόλου ερωτική.
Της πόλης που έµαθε να ζει µε το µεθοδευµένο και καλλιεργηµένο αθηνοκεντρικό µίσος. Χέστ... ο Αθηναίος που τραβάει τα πάνδεινα και θέλει να ασχοληθεί µε τη Θεσσαλονίκη όπως σας έκαναν κάποιοι να νοµίζετε. Κι έχεις και τον οπαδικό Τύπο να σου λέει διαρκώς πως εξυφαίνεται συνωµοσία κατά της πόλης. Και κατηγορείς µονίµως την Αθήνα και έχεις µείνει 50 χρόνια πίσω. Και κατηγορείς την Αθήνα, όπου γίνονται 1.000 πράγµατα τη µέρα. 300 διαλέξεις, 500 εκθέσεις ζωγραφικής, 800 οµιλίες, 50 διαδηλώσεις. Σάπισε η Θεσσαλονίκη.
Πού είναι η πόλη που ήξερα; Σαν παιδί έχω φάει της Παναγιάς το ξύλο τότε µε τον ΕΟΑΚΑ. Και να στην Ασφάλεια και να ξύλο όχι για ιδεολογικούς λόγους αλλά για πατριωτικούς. Και τώρα ο κόσµος ασχολείται πώς θα πάει στα Σκόπια και στη Βουλγαρία για φθηνά ψώνια και πώς θα αγοράσει σπίτι στη Χαλκιδική… Σάπισε η Θεσσαλονίκη, όπως σάπιο είναι και το πολιτικό µας σύστηµα, µε µια Βουλή που σου δίνει την εντύπωση ότι αποτελείται από διεφθαρµένους εγκεφάλους».
«Πού είναι τα ΜΜΕ της Θεσσαλονίκης;»
Αναφερόμενος στα μέσα ενημέρωσης ειδικά της Θεσσαλονίκης ο Χάρρυ Κλυνν δεν μάσησε τα λόγια του: «Πού είναι σήμερα τα μέσα ενημέρωσης της Θεσσαλονίκης; Αυτά που έκαναν τον νεοθεσσαλονικέα να πιστέψει πως η πόλη του θα γίνει πρωτεύουσα των Βαλκανίων και σήμερα αργοπεθαίνει, αφημένη στο έλεος του Θεού; Πού είναι τα κανάλια;
Λένε για μένα ''δουλεύατε στην Αθήνα''. Και πού να δουλέψω; Υπάρχει τηλεοπτικός σταθμός στη Θεσσαλονίκη; Είναι τηλεόραση αυτό που λέγεται ΕΤ3 και το στηρίζουν δήθεν με νύχια και με δόντια; Σαν δεν ντρεπόμαστε λίγο. Είναι τηλεόραση να έρχεται ο άλλος από το Παρίσι, ο Βασιλικός, και να παρουσιάζει ποιητικές συλλογές;».
«Με στενοχώρησε ο υποβιβασµός Καλαµαριάς και Ηρακλή»
Σχετικά µε το ποδόσφαιρο ο Χ. Κλυνν πρόσθεσε: «Ο ποδοσφαιριστής είναι σαν τον ηθοποιό. Ο ηθοποιός φοράει περούκα, βάφει τα µάγουλά του και βγαίνει στο σανίδι. Ο ποδοσφαιριστής φοράει κοντό παντελονάκι και βγαίνει να αναδείξει την οµαδικότητα. Παρακολουθούσα πάντα ποδόσφαιρο και προσπαθούσα να το προσεγγίσω και κοινωνιολογικά.
Πολλά πράγµατα µε στενοχωρούν τελευταία όπως µε στενοχώρησε ας πούµε ο υποβιβασµός της Καλαµαριάς αλλά και του Ηρακλή πρόσφατα. Τον έριξαν τον Ηρακλή, όχι πως δεν έκαναν λάθη κι αυτοί, όµως τον έριξαν. Βλέπω να υπάρχει και παντελής έλλειψη αλληλεγγύης µεταξύ των οµάδων της Θεσσαλονίκης. Αδυνατώ επίσης να αντιληφθώ όλα αυτά που συµβαίνουν µε την άφιξη δήθεν κάποιων επενδυτών. Ο Τσάκας και οι σεΐχηδες τώρα στον Παναθηναϊκό… Δεν νοµίζω πως είναι δύσκολο να προβλέψεις την κατάληξη όλων αυτών».
Αναφερόµενος στα µέσα ενηµέρωσης ειδικά της Θεσσαλονίκης ο Χάρρυ Κλυνν δεν µάσησε τα λόγια του: «Πού είναι σήµερα τα µέσα ενηµέρωσης της Θεσσαλονίκης; Αυτά που έκαναν τον νεοθεσσαλονικέα να πιστέψει πως η πόλη του θα γίνει πρωτεύουσα των Βαλκανίων και σήµερα αργοπεθαίνει, αφηµένη στο έλεος του Θεού; Πού είναι τα κανάλια; Λένε για µένα ''δουλεύατε στην Αθήνα''. Και πού να δουλέψω; Υπάρχει τηλεοπτικός σταθµός στη Θεσσαλονίκη;
Είναι τηλεόραση αυτό που λέγεται ΕΤ3 και το στηρίζουν δήθεν µε νύχια και µε δόντια; Σαν δεν ντρεπόµαστε λίγο. Είναι τηλεόραση να έρχεται ο άλλος από το Παρίσι, ο Βασιλικός, και να παρουσιάζει ποιητικές συλλογές;».